Rastislav Búgel Krimi

Po desiatich rokoch koniec pre nezáujem: Mestská polícia už nevypláca odmeny občanom

Mestská polícia v Nitre v priebehu minulého roku upustila od vyplácania odmien občanom, ktorí nahlásili páchanie nezákonnej činnosti. Podľa slov náčelníka MsP Erika Duchoňa dôvodom je klesajúci záujem občanov nahlasovať nezákonnú činnosť a veľká administratívna záťaž pri schvaľovaní odmien.

Ilustračný obrázok k článku Po desiatich rokoch koniec pre nezáujem: Mestská polícia už nevypláca odmeny občanom
Foto: Rastislav Búgel

„Nemali sme toho veľa a bolo to organizačne i administratívne náročné. Všetko sme to museli zdokumentovať a preukázať, že naozaj ten občan nahlásil udalosť, že to viedlo k prichyteniu páchateľa a následne zaplateniu tej spôsobenej škody. V priebehu posledného obdobia sme mali nahlásené už len nejaké dva prípady, takže sme postupne od toho upustili,“ povedal Duchoň.

Zlodeji i podpaľač

MsP vyplácala odmeny do výšky 66 eur viac ako desať rokov. Kritériami na vznik nároku na finančnú odmenu bola kvalita a včasnosť poskytnutej informácie, závažnosť protispoločenského konania, výška škody spôsobenej páchateľom, prípadne výška hroziacej škody. Znamená to, že nie každý občan, ktorý nahlásil nezákonnú činnosť, bol automaticky odmenený. Aj napriek tomu v minulosti mali obyvatelia Nitry o takúto formu spolupráce s MsP záujem a každý rok niekoľkí z nich odmenu získali. Pred niekoľkými rokmi tak vďaka občanom mestskí policajti zadržali vandalov, exhibicionistu, zlodejov i podpaľača.

Stále menej oznámení

Podľa Duchoňa je však oznámení občanov o protizákonnej činnosti čoraz menej a ak aj nejaké príde, ide väčšinou o anonym. „Snažíme sa ľuďom vysvetľovať, že MsP má 74 policajtov a tí nie sú vždy všetci v službe. Mesto má pritom veľkú rozlohu a každý človek niečo vidí, môže bezplatne volať na núdzovú linku 159 a mestskí policajti následne môžu vykonať zásah, zadržať páchateľa. Ale v poslednom čase je tu veľká benevolencia, nevšímanie si vandalizmu, možno strach… Takže občania nám tieto veci nenahlasujú,“ skonštatoval Duchoň.

Záujem občanov by mal pretrvať

Ako zdôraznil, MsP v Nitre má aj naďalej záujem o spoluprácu s občanmi a bol by rád, keby sa obyvatelia mesta viacej zaujímali o dianie v ich okolí. „Aby ľudia neboli nevšímaví k týmto veciam a aby nám nahlasovali nejaké protizákonné udalosti vo väčšej miere a vôbec to nemusí byť za nejakú odmenu. Jednoducho malo by to byť, nechcem povedať z občianskej povinnosti, ale z nejakej možno cti toho občana, ktorý chápe, že ten verejný majetok je aj jeho. Slúži verejnému blahu, a teda malo by byť samozrejmosťou, že sa obrátim na políciu, keď vandali ničia autobusovú zastávku, lavičku, alebo páchajú inú činnosť,“ povedal Duchoň.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM