Rastislav Búgel Samospráva

Plány na vybudovanie kasína pobúrili ľudí: Plánujú spísať petíciu!

V obchodnom centre (OC) na nitrianskom sídlisku Chrenová by malo už čoskoro vzniknúť nové kasíno s rozlohou niekoľko stoviek štvorcových metrov. Obyvateľom okolitých ulíc sa zámer nepáči a sú pripravení proti nemu spísať petíciu.

Ilustračný obrázok k článku Plány na vybudovanie kasína pobúrili ľudí: Plánujú spísať petíciu!
Zdroj: TASR

So žiadosťou o pomoc sa už obrátili aj na vedenie mesta. „Prišiel list pánovi primátorovi, že sa ide robiť v OC Centro Nitra automatová herňa, okolo 500 metrov štvorcových, v bývalej predajni obuvi Humanic. My, ako poslanci za Chrenovú, sme vôbec túto informáciu nemali. Obyvatelia Lesnej a Lúčnej ulice a ďalších blízkych domov už spísali žiadosť, v ktorej žiadajú vysvetlenie. Budeme mať s nimi stretnutie a bude sa voči tomu zámeru písať petícia. Pretože my ako poslanci za Chrenovú s tým absolútne nesúhlasíme,“ vyhlásil mestský poslanec Marek Šesták.

Informovali vedenie

Prednosta mestského úradu Igor Kršiak potvrdil, že nespokojní občania už informovali vedenie mesta o zámere vybudovať kasíno v OC Centro Nitra. Podľa jeho slov je magistrát pripravený záležitosť preskúmať. Zároveň však upozornil, že obchodné centrum nie je mestské ale súkromné. „To znamená, že nemáme dosah na to, aby sme schválili, alebo neschválili prenájom takýchto priestorov, keď tam takýto zámer je. My sme sa o úmysle zriadiť kasíno dozvedeli vlastne z tej občianskej iniciatívy. V súčasnosti máme informáciu, že stavebný úrad na žiadosť stavebníka koná, aby zmenil účel využitia tých obchodných priestorov na kasíno,“ povedal Kršiak.

Majú obmedzené možnosti

Ako zdôraznil, radnica môže postupovať výhradne v medziach zákona a v rámci kompetencií, ktoré má. Vedenie mesta je pripravené zvolať stretnutie s architektmi i pracovníkmi stavebného úradu. „Aby sme preskúmali, či je takýto zámer povolený v tejto lokalite mesta. Treba však povedať, že je to štátne konanie. To znamená, že to nie je konanie, ktorého výsledok záleží od rozhodnutia mesta ako takého. Závisí od toho, že pokiaľ si ten stavebník splní všetky zákonom stanovené povinnosti, mesto nemôže direktívne povedať, že tam takéto zariadenie nebude. Čiže citlivo to musíme zvážiť aj vzhľadom na to, že chceme vyhovieť občanom, ale aj s ohľadom na to, aby nedošlo k porušeniu zákona,“ dodal Kršiak.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM