Tlačové správy

Plánujete hypotéku a neviete, kde začať? Pomôžeme vám s tým

Hypotéka je dlhoročný záväzok, pri ktorom by ste nemali nič nechať na náhodu. V našom stručnom sprievodcovi sa dozviete, čo by ste mali vedieť o hypotéke, ako si zvoliť najvhodnejšiu dĺžku splácania aj to, ako nájsť banku s najlepšou ponukou.

Ilustračný obrázok k článku Plánujete hypotéku a neviete, kde začať? Pomôžeme vám s tým
Zdroj: Riešenia, spol. s r.o.

Čo by ste mali vedieť hypotéke

Hypotekárny úver alebo skrátene hypotéka je úver, za ktorý ručíte banke svojou nehnuteľnosťou. Jej minimálna výška je 5000 eur, hornú hranicu stanoví cena založenej nehnuteľnosti určená znaleckým posudkom. Finančné prostriedky z hypotéky môžete použiť iba na činnosti spojené s investíciou do nehnuteľnosti – či už ide o kúpu, rekonštrukciu alebo splatenie predchádzajúcich úverov použitých na investíciu do nehnuteľnosti. Ak chcete hypotéku získať, nemôžete mať záznam v úverovom registri a v čase poslednej splátky nemôžete prekročiť dôchodkový vek.

Aká dĺžka splácania je najvýhodnejšia

Hypotéku môžete splácať v časovom intervale 4 až 30 rokov. Aká dĺžka je najvýhodnejšia? Existujú na to dva pohľady: prvým je splatiť hypotéku čo najskôr. V tomto prípade je výhodou, že sa skôr zbavíte záväzku a zaplatíte menej na úrokoch. Druhou možnosťou je splácať hypotéku čo najdlhšie, teda 30 rokov. Táto možnosť je vhodná vtedy, ak sú úrokové sadzby nízke a počítate s infláciou, vďaka ktorej budú tieto úroky v tom čase ešte nižšie. Veľmi dobrým pomocníkom pri získaní lepšieho prehľadu a načrtnutí konkrétnych scenárov je hypokalkulačka.

Ako nájsť najvýhodnejší hypotekárny úver

Jedným z hlavných faktorov, podľa ktorého môžete vyberať hypotéku, je úroková sadzba. Nie je to však jediná vec, ktorú by ste pri výbere mali sledovať. Zamerajte sa aj na ostatné náklady spojené s hypotékou ako napríklad poplatok za poistenie úveru, poplatok za vedenie bežného účtu či rôzne zľavy pri vypracovaní znaleckého posudku. Čím viac informácií máte, tým lepšie sa vám bude vyberať. Napríklad, ak sa rozhodnete pre online hypotéku v ČSOB banke, okrem iných výhod získate aj 100 % zľavu z poplatku za spracovanie úveru.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Zdroj: Riešenia, spol. s r.o.
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM