Marek Šebeňa Rôzne

Parlament olašských Rómov Slovenska bude pracovať v kôlni

Mestskí poslanci v Nitre schválili prenájom kôlne na Orechovom dvore.

Bývalú hospodársku stavbu si prenajalo Občianske združenie Parlament olašských Rómov Slovenska, ktoré ju chce po adaptácii využívať na zriadenie multifunkčného centra, adaptáciu Rómov, zlepšenie ich postavenia v komunite a prezentáciu rómskej kultúry. Neskôr by tu mohla vzniknúť aj chránená dielňa.
Podľa poslancov môže byť vybudovanie takéhoto centra prínosom, predovšetkým na Orechovom dvore, kam mesto sťahuje neplatičov a neprispôsobivých občanov. Prízemnú murovanú kôlňu s výmerou 812 metrov štvorcových získalo združenie od mesta do prenájmu za predpokladu, že dodrží všetky stanovené podmienky. Okrem vytvorenia multifunkčného strediska majú priestory slúžiť aj na vzdelávacie, výchovné a voľnočasové aktivity pre obyvateľov Orechovho dvora, prípadne aj ako priestor pre získanie pracovných návykov u jeho obyvateľov.
Mesto Nitra zároveň bude partnerom občianskeho združenia pri predkladaní žiadostí o poskytnutie finančných prostriedkov z grantovej schémy Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a z ďalších grantových schém.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM