Správy

Pamätáte? Študentov z Nitry pred rokmi uväznila snehová kalamita v horskom hoteli

Žiakov a pedagógov pred rokmi zasiahla na lyžiarskom výcviku snehová kalamita. Pobyt v horskom hoteli si museli o týždeň predĺžiť.

Ilustračný obrázok k článku Pamätáte? Študentov z Nitry pred rokmi uväznila snehová kalamita v horskom hoteli
8
Galéria
Zdroj: TASR/Jozef Ďurnik

Mnohí asi budú súhlasiť s tvrdením, že kedysi bývali zimy oveľa tuhšie a bohatšie na snehovú nádielku. Svoje by o tom mohli rozprávať aj žiaci a pedagógovia nitrianskeho cirkevného gymnázia, ktorí pre snehovú kalamitu koncom januára 2000 uviazli v horskom hoteli Kráľova studňa vo Veľkej Fatre.

Zasahoval aj vrtuľník

Cesta k horskému hotelu Kráľova studňa bola neprejazdná, keď sa na nej v dôsledku výdatného sneženia a silného vetra vytvorili na niektorých miestach až štvormetrové záveje. Napriek nasadeniu dvoch mechanizmov na odstraňovanie snehu sa ju ani po niekoľkých dňoch nepodarilo celú spojazdniť.

Počas týždňového nedobrovoľného pobytu na Kráľovej studni mali zabezpečený dostatok potravín a nápojov, teplo, teplú vodu a elektrický prúd. O situácii boli pravidelne informovaní ich rodičia.

Potraviny a nápoje do hotela prinieslo 18 dobrovoľníkov a členov Horskej služby. Naftu a potraviny doplnili aj pomocou vojenského vrtuľníka Mi-17.

Bez zranení

Všetkých 72 žiakov a pedagógov nitrianskej cirkevnej školy, ktorí boli od 22. januára v dôsledku nepriaznivého počasia odrezaní od sveta, sa 29. januára popoludní v sprievode členov Horskej služby Veľká Fatra presunulo po bezpečnej trase k hlavnej ceste v Dolnom Harmanci. Na parkovisku na nich čakali autobusy, ktoré ich dopravia do Nitry. Tak o tom pred 21 rokmi informoval vedúci odboru civilnej ochrany Okresného úradu v Banskej Bystrici Miroslav Rusko.

Takmer tri desiatky lyžiarsky zdatnejších študentov absolvovalo celú 16 kilometrov dlhú trasu z Kráľovej studne do Dolného Harmanca na lyžiach.

Ostatní na lyžiach absolvovali necelé štyri kilometre dlhú trasu a na parkovisko v Dolnom Harmanci ich dopravili na šiestich terénnych autách a ich veci v nákladnom skriňovom aute V3S. Tri autá na ich presun poskytli Mestské lesy Banská Bystrica a ďalšie súkromní majitelia z Harmanca. Nik z detí a pedagógov nitrianskej školy, ktorí boli na lyžiarskom výcviku na Kráľovej studni, nebol chorý ani zranený.

Dobové zábery z tejto udalosti si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Snehová kalamita pred rokmi uväznila žiakov aj pedagógov na lyžiarskom
8
Galéria
Zdroj: TASR/Jozef Ďurnik
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM