Správy

Pamätá aj Mateja Korvína: Obrovská lipa z neďalekej obce bojuje o titul strom roka

Medzi finalistov ankety Strom roka sa prebojovala aj stovky rokov stará lipa z neďalekej obce. Viaže sa k nej zaujímavý príbeh.

Ilustračný obrázok k článku Pamätá aj Mateja Korvína: Obrovská lipa z neďalekej obce bojuje o titul strom roka
3
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

V neďalekej obci Štitáre sa môžu pochváliť viacerými zaujímavosťami. Jednou z nich je napríklad fakt, že počet chát roztrúsených po okolí je vyšší ako počet rodinných domov v obci.

Za pozornosť stoja aj staré ľudové domy z konca 19. a začiatku 20. storočia, ktoré sa v obci zachovali dodnes.

Pýchou obce však môže byť aj stovky rokov stará lipa pri kostolíku sv. Imricha. V aktuálnom ročníku ankety Strom roka, ktorú vyhlasuje nadácia Ekopolis, sa dostala do finálovej dvanástky.

Mohutný strom sa týči do výšky 15 metrov a jeho obvod je 530 cm. „Oficiálne jej priznávajú 350 rokov, avšak podľa povestí i dobových kroník je jej vek omnoho vyšší,“ uvádza sa na stránke nadácie.

Kto ju vysadil?

Kaplnku, na mieste terajšieho kostola, mal postaviť v 15. storočí gróf z Dolnej Malanty z vďaky za záchranu života jeho dcér, ktorým sa splašili kone zapriahnuté do koča. Vedľa nej mal zasadiť práve túto lipu.

„Lipka tak bola svedkom modlitieb mnohých pocestných, obyčajných ľudí ale aj Mateja Korvína, ktorý tu táboril v roku 1465, keď vyháňal husitov. Kaplnka sa časom rozrástla na kostolík a z malej lipky sa stala majestátna lipa,“ píše sa v popise na stránke nadácie.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Pamätá aj Mateja Korvína: Obrovská lipa z neďalekej obce bojuje o titul strom ro
3
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM