Monika Földešiová Rôzne

Palárikova na bode mrazu

Predaj Palárikovej ulice v centre Nitry nie je stále doriešený, rovnako ani súhlas s úmyslom súkromného podnikateľa, ktorý tu chce vybudovať polyfunkčný objekt.

Podľa nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča si mesto najprv musí určiť, akú funkciu chce dať tomuto priestoru. „Nie je to doriešené, pretože na základe porady s útvarom hlavného architekta sa prepracováva územný plán v tejto oblasti, takže tam nemáme momentálne jasno. Pokiaľ útvar hlavného architekta bude mať dokončené veci ohľadne tých 400 metrov štvorcových, tak potom to zverejníme, ale zatiaľ nemáme od hlavného architekta stanovisko,“ vysvetlil Dvonč.

Výsledok súťaže Pozemok pod obojsmernou Palárikovou ulicou ponúklo mesto ako dubiózny majetok na predaj minulý rok a súčasť súťaže Spolu za rozvoj mesta. magistrát v nej vyzval občanov mesta, firmy i občianske združenia, aby predložili projekty na využitie majetku označeného za dubiózny. O Palárikovu ulicu prejavil záujem jediný podnikateľ, ktorý tu chce podľa predbežných informácií vybudovať polyfunkčný objekt. Proti tomuto zámeru sa okamžite spustila vlna nevôle a petícia, ktorú v priebehu troch dní podpísalo viac ako tisíc ľudí. Znepokojení boli predovšetkým podnikatelia a majitelia nehnuteľností a prevádzok v susediacej pešej zóne. Mali obavy z toho, že by sa Palárikova ulica zastavala, čím by sa podľa ich názoru skomplikovala doprava v centre mesta i vstup na pešiu zónu. Navyše, tento projekt predložili Kúpele Bojnice, a.s., konateľom tejto spoločnosti je Ing. Slavomír Eliáš. Podľa našich informácií je aj spoločníkom vo firme Sals. Tej mesto predalo nebytové priestory na Kupeckej ulici, rovnako tak aj pozemky na Parkovom nábreží. Navyše, podľa ďalších údajov z magazínu Život, je to bývalý trestne stíhaný privatizér (?!) Nakontaktovať sa na neho sa nám však nepodarilo.

Problematiku preceňujú Dvonč už pred časom označil obavy podnikateľov združených v Klube 300 za predčasné. „Absolútne sa nepripustilo to, že je hneď možné pozemok či nehnuteľnosť kúpiť,“ odkázal vtedy signatárom petície. Podľa primátora má mesto navyše stále záujem o to, aby bola Palárikova ulica priechodná.// „Chceme, aby bola priechodná minimálne dopravnou obsluhou. Ale to je skutočne na preriešení na útvare architekta a to aj na základe tých pripomienok, ktoré tu už boli vznesené v petícii občanov. Riešime tam viacero problémov súčasne. Riešime oživenie pešej zóny, riešime parkovanie a riešime samotnú Palárikovu ulicu,“// zdôraznil Dvonč.

A záver? Ďalšie nakladanie s touto ulicou bude závisieť aj od toho, či sa bude rozširovať pešia zóna a akým spôsobom. Mesto Nitra už dávnejšie uvažuje o jej predĺžení od križovatky Palárikovej ulice s Farskou až po obchodný dom Tesco. Odpoveď, či k takémuto riešeniu dôjde a akým spôsobom by sa malo realizovať, má dať práve územný plán tejto lokality, na ktorom pracuje útvar hlavného architekta na mestskom úrade. „Keď bude hotový, pôjde na verejnú diskusiu, pretože prerokovanie územného plánu musí byť za účasti občanov, v tomto prípade aj podnikateľov, ktorí sú dotknutí,“ uviedol primátor. Zároveň potvrdil, že súťaž o využitie Palárikovej ulice vyhral podnikateľ Slavomír Eliáš so zámerom vybudovať na nej polyfunkčný objekt. „Ja to vnímam tak, že vyhral pán Eliáš, ale my sme mu oznámili, že na základe petície občanov v podstate nemôžeme momentálne tento zámer realizovať a že sa to odsúva až po schválenie územného plánu,“ dodal Dvonč.

Zdroj: autor + TASR

palarikova
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM