Webnoviny - Rôzne

Pacientov ošetrujú

Pochybnosti o tom, či ošetria pacientov, vyprchali.

(WEBNOVINY) – Nemocnice v Topoľčanoch a v Leviciach oddnes prevádzkuje Nitriansky samosprávny kraj prostredníctvom vlastnej neziskovej organizácie. Obe nemocnice fungujú a poskytujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť. “Niektoré odbory už dnes poskytujú starostlivosť nad rámec akútnej,” povedal pre agentúru SITA nový riaditeľ oboch nemocníc Gabriel Mančík. Ako rýchlo sa nemocnice dostanú do stavu, keď budú poskytovať všetky činnosti, bude vedieť až po inventarizácii majetku. Nitriansky samosprávny kraj vypovedal v novembri 2009 nájom neziskovým organizáciám, ktoré nemocnice prevádzkovali päť rokov. Odôvodnil to ich dlhmi za energie, ktoré majú byť vo výške zhruba milión eur. Výpovedná lehota im uplynula 28. februára.

Zatiaľ bol Mančík na obhliadke topoľčianskej nemocnice, ktorej stav označil za “dobrý”. Priestory podľa jeho slov zdemolované nie sú, i keď predošlý prevádzkovateľ vytrhal toalety a umývadlá z oddelenia rehabilitácie. “Oni zobrali doslova a do písmena, že čo je majetkom neziskovky – vrátane toaletných mís, to si aj odniesli,” skonštatoval Mančík a dodal, že neziskovka síce zrekonštruovala rehabilitáciu na vlastné náklady, no oddelenie bolo predtým plne funkčné v iných priestoroch, v ktorých si neziskovka zriadila lekáreň.

Doterajší generálny riaditeľ oboch nemocníc Martin Naništa dnes poslal list médiám, v ktorom píše, že priestory nemocníc nevyhovujú kritériám výnosu ministerstva zdravotníctva o minimálnych požiadavkách na personálne zabezpečenie a materiálno-technické vybavenie zdravotníckych zariadení. “Oni poskytovali do 28. februára presne v tých istých priestoroch zdravotnú starostlivosť. Je to na posúdení lekára samosprávneho kraja,” reagoval Mančík. Podľa Naništu sú ešte k dnešnému dňu všetci pracovníci nemocnice zamestnancami neziskoviek, ktoré tu pôsobili doteraz. Mančík to popiera a tvrdí, že zamestnanci už majú podpísané nové pracovné zmluvy. Uzavreté sú aj zmluvy so zdravotnými poisťovňami. “S poisťovňami sme rokovali už dávno a vzhľadom na to, že nemocnice sú nosné pre región, problém so zmluvami nebol. Zostáva otázka limitov, ktoré sú znížené v súvislosti s tým, čo sa udialo, to je jasné,” povedal. Naništa ďalej v liste poukazuje na to, že kraj nemá povolenie na prevádzkovanie nemocničnej lekárne. Mančík reagoval, že žiadosť o licenciu podali minulý týždeň. “Či bude povolenie vydané dnes v priebehu dňa alebo zajtra, to neviem posúdiť, ale lieky sú dodávané do nemocnice zákonným spôsobom,” uviedol.

Spor medzi doterajšími prevádzkovateľmi nemocníc a Nitrianskym samosprávnym krajom vyústil do niekoľkých trestných oznámení. Kraj od nich vymáha dlhy za energie, neziskovky chcú naopak vymáhať náhradu škody za zmarené investície predbežne vyčíslené na 13 až 17 miliónov eur. Posledné dva februárové týždne nemocnice poskytovali iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť, za čo na ne podal trestné oznámenie Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Neziskovky tiež začali vynášať z nemocníc rôzne vybavenie, podľa slov Naništu iba vlastné, ktoré sami zakúpili. Podpredsedníčka kraja Ľubica Burdová následne podala trestné oznámenie pre podozrenie z krádeže a polícia strážila obe nemocnice, aby z nich nikto nič nevynášal.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM