Rastislav Búgel Kultúra

Oslavy v Dražovciach sa ponesú v zaujímavom duchu: Tešiť sa môžeme aj na raňajky v tráve

Postupne vzniká multižánrový program, ktorý má osloviť všetky vekové kategórie, občanov Dražoviec, rodákov žijúcich mimo obce, obyvateľov Nitry a celého regiónu, ako aj turistov a návštevníkov neďalekého krajského mesta.

Ilustračný obrázok k článku Oslavy v Dražovciach sa ponesú v zaujímavom duchu: Tešiť sa môžeme aj na raňajky v tráve
Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom je zorganizovať dôstojné slávnosti a pripraviť sériu kultúrno-spoločenských aktivít nielen pre obyvateľov Dražoviec, ale aj pre širokú verejnosť. Pripravované oslavy nadväzujú na tie, ktoré boli úspešne zrealizované v roku 1996.

Bohatý kultúrny program

Oslavy sa začnú v sobotu 29. júna o 10:00 pri hlavnej dominante Dražoviec, známom románskom kostolíku. Úvod bude patriť svätej omši. Po nej nasleduje otvorenie výstavy „Odkryté tajomstvá“ pripravovanej v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV v Nitre. Výstava, ktorá je súčasťou Cyrilo-metodských osláv v Nitre (5.-7.7.2013), predstaví archeologické nálezy z kostolíka a jeho okolia. Popoludní oslavy pokračujú v areáli Kultúrneho domu. Na hlavnom pódiu v rámci zábavného programu vystúpia deti, folklórny súbor, hudobné skupiny rôznych žánrov, bude tiež tanečné vystúpenie, módna show, koncert hosťujúcich BijouTerrier a nakoniec diskotéka pod holým nebom ,,Nielen oldies party“. V sále kultúrneho domu budú výstavy fotografií „Tradície v súčasnosti“ a „Pocta predkom“. Ďalej sa tu uskutoční prezentácia dražovských vín, keďže vinárstvo neodmysliteľne patrí k tradíciám obce.

Raňajky v tráve

V nedeľu 30. júna sa bude pri kostolíku konať piknik ,,Raňajky v tráve“. Návštevníkom bude k dispozícii kaviareň so zmrzlinou, čajovňa s ponukou čajov a vodných fajok. Posedenie v tráve alebo na deke si každý sprijemní občerstvením zo svojho piknikového košíka. Atmosféru budú dotvárať umelci maľujúci svoje obrazy, hudobníci, ku ktorým sa bude možné pridať so svojou píšťalkou, gitarou či bubnom.

Program osláv bude skutočne bohatý s rôznymi ďalšími aktivitami na rôznych miestach. Spomenúť možno tiež exhibičný futbalový zápas, výstavy a posedenie s ochutnávkou vín a posúchov pečených tradičným spôsobom v Dražovskom domčeku a vedľajšom Záhradkárskom dome alebo streleckú exhibíciu „Strelecké legendy“ s účasťou streleckých veteránov, ktorí kedysi dosahovali výborne výsledky v celoštátnych súťažiach.

Dražovce boli do roku 1975 samostatnou obcou, odvtedy sú mestskou časťou Nitry. V súčasnosti sa pripravujú na významnú udalosť, oslavy 900. výročia prvej písomnej zmienky o obci. Prvá správa sa zachovala v Zoborskej listine z roku 1113.

Dražovce
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM