Monika Földešiová Kultúra

Organový festival otvorila improvizácia piesne Nitra, milá Nitra

Prvá májová nedeľa v Nitre bola zasvätená špičkovému organovému umeniu. Medzinárodný festival Ars Organi Nitra vstúpil 1. mája už do svojho štvrtého ročníka.

Piate výročie rekonštrukcie organu v Kostole sv. Ladislava u Piaristov a jeho povýšenie na koncertný kráľovský hudobný nástroj symbolicky oslávil brilantný otvárací koncert festivalu špičkového európskeho nemeckého organistu Jürgena Essla.
Podľa umeleckej riaditeľky a dramaturgičky festivalu Márie Plšekovej umelec v predvečer festivalu vystúpil v Linzi. Esslovi, ktorý koncertuje na prestížnych scénach sveta, sa v meste pod Zoborom veľmi páčilo. „Zišlo sa tu skvelé publikum. Cítil som to počas celého koncertu. Hralo sa mi pre nich vynikajúco. V Nitre máte výborných poslucháčov,“ povedal spokojný interpret tesne po majstrovskom výkone, ktorý zavŕšil improvizáciami piesní Nitra, milá Nitra a Hoj, vlasť moja.

Druhý festivalový večer Ars Organi Nitra 2011 v nedeľu 8. mája bude patriť reprezentantovi poľskej organovej školy **Waldemarovi Krawiecovi. Jeho recitál štartuje **o 19. hodine v Evanjelickom kostole Svätého Ducha v Nitre. Viac informácií nájdete na www.organfest.sk.

Pre Global24.sk Silvia Struhárová

ars organi
25
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM