Rastislav Búgel Kultúra

Organový festival odštartoval: Na úvod vystúpenie francúzskeho umelca

Milovníci kvalitnej hudby majú dôvod na radosť. Pod Zoborom totiž odštartoval ďalší ročník obľúbeného festivalu Ars Organy.

Ilustračný obrázok k článku Organový festival odštartoval: Na úvod vystúpenie francúzskeho umelca
Zdroj: Dnes24.sk

Na úvod Ars Organy 2015 sa návštevníkom predstavil mladý talentovaný francúzsky organista Vincent Dubois. „Svojim majstrovským umením uchvátil nitrianskych poslucháčov. Jeho program okrem Johanna Sebastiana Bacha pozostával z diel francúzskych autorov ako César Franck, Charles-Marie Widor, Louis Vierne, Marcel Dupré a Maurice Duruflé,“ informuje Juraj Macko.

Talentovaný umelec

Do Kostola sv.Ladislava si našli cestu stovky milovníkov kvalitnej hudby. Vincent Dubois, ktorý je vo svojich 35-ich rokoch generálnym riaditeľom Conservatoire National Supérieur v Štrasburgu a zároveň pôsobí ako profesor na University of Michigan v USA, patrí k najvýznamnejším svetovým koncertným organistom svojej generácie.

„Som veľmi potešená, že renomovaný francúzsky umelec prijal pozvanie do Nitry. Je vôbec prvým Francúzom, ktorý v osemročnej histórii festivalu vystúpil na Ars Organi,“ povedala Mária Magyarová Plšeková, umelecká riaditeľka festivalu.

Sympatický Francúz po koncerte povedal: „Ďakujem za pozvanie do Vášho mesta a všetkým, ktorí prišli na dnešný koncert. Diela, ktoré som odohral patria k mojim najobľúbenejším a zároveň predstavujú prierez francúzskou organovou literatúrou.“

Zanechal dojem

„Francúzsky hosť zanechal veľmi silný dojem a kvalitný umelecký zážitok, ktorý vyvolal prirodzenú odozvu medzi poslucháčmi,“ informuje Juraj Macko. Ako povedal jeden návštevník koncertu – „Organista hral s takým šarmom, akoby bol od malička spojený s organom.“ Ďalší poslucháč bol uchvátený jeho hrou spamäti. Francúzska organová škola je špecifická aj tým, že organisti interpretujú skladby bez pomoci notového zápisu.

Pokračovanie už v nedeľu

„Francúzsky organový virtuóz sa rozlúčil s publikom úchvatnou improvizáciou dvoch slovenských ľudových piesní, ktoré pri záverečnom potlesku zdvihli z lavíc všetkých prítomných,“ informuje Juraj Macko.

Ars Organi pokračuje nasledujúcu nedeľu 3. mája o 19:00 hod. v Evanjelickom kostole sv. Ducha koncertom Yun Zaunmayr z Číny. Viac informácií nájdete na www.organfest.sk.

Foto: Andrej Jančovič/ Ján Magyar

Organový festival odštartoval: Na úvod vystúpenie francúzskeho organistu
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM