Tlačové správy

Orgán, ktorý pracuje bez prestávky, veľakrát ignorujeme

Srdce pracuje nepretržite 24 hodín denne bez najmenšej prestávky, častokrát mu aj napriek tomu nevenujeme náležitú pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku Orgán, ktorý pracuje bez prestávky, veľakrát ignorujeme
Zdroj: Dr.Max

I keď sa povedomie slovenskej verejnosti o srdcovo-cievnych ochoreniach v posledných rokoch zvýšilo, štatisticky sa neustále radíme k najhorším v Európskej únii pokiaľ ide o úmrtnosť v tejto skupine. Lekárne Dr.Max sa už po štvrtý raz pridávajú k známej odborno-edukačnej kampani MOST (Mesiac o srdcových témach), ktorá upozorňuje na najvážnejšie rizikové faktory srdcovo-cievnych ochorení, možnosti ich prevencie aj liečby.

Prevencia je základom zdravého života a predchádzania ochoreniam. V lekárňach Dr.Max sa práve preto už štvrtý rok realizujú vybrané dni so špeciálnou ponukou odborného poradenstva. Aj v mesiaci september sa lekárne Dr.Max opätovne s nadšením zapoja do celoslovenskej odborne-edukačnej kampane „MOST (Mesiac o srdcových témach)**“, kde sa upriami pozornosť na rizikové faktory ochorenia srdca i ciev ako aj na dôležitosť prevencie a zdravého životného štýlu. Organizátormi a odbornými garantmi kampane sú Slovenská kardiologická spoločnosť, Slovenská nadácia srdca a Únia pre zdravšie srdce.

V stredu 26.9.2018 počas špeciálneho dňa pod názvom „Tento deň si získa vaše srdce“ vás srdečne pozývame do lekární Dr.Max po celom Slovensku. Využite možnosť vyšetrenia rizikových faktorov ako je hladina cholesterolu, krvného cukru, krvného tlaku, pulzu, BMI (Body Mass Index) či obvodu pásu. Na základe nameraných hodnôt vám odborný personál lekárne ochotne poskytne vyplývajúce odborné poradenstvo. Budú pre vás k dispozícií taktiež odborne-edukačné brožúry – „Je vaše srdce zdravé?“, v ktorých nájdete bližšie informácie o tom ako sa môžu jednotlivé ochorenia prejavovať, ako im môžete predchádzať, možnosti liečby či rady k režimovým opatreniam a úspešnej liečbe i ďalšie cenné rady.

Podujatie sa aj vďaka dlhoročnej tradícií teší veľkému záujmu zo strany verejnosti. „Záujem pacientov, ako aj namerané hodnoty potvrdzujú dôležitosť preventívnych meraní. Ochorenia srdcovo-cievneho systému sa aktuálne radia medzi najzávažnejšiu skupinu chorôb, a preto nás teší, že sa opäť podieľame na realizácii tak významnej preventívnej kampane,“ vyjadrila sa Mgr. Zdenka Slunská, PhD., manažérka pre vzdelávanie a odborný rozvoj v Dr.Max. V roku 2017 sa meraní priamo v lekárňach Dr.Max a ďalších verejných stanoviskách zúčastnilo viac ako 10 000 ľudí.

Kampaň v roku 2017 poukázala na rizikové hodnoty Slovákov

Hladina cholesterolu vyššia ako stanovená norma bola nameraná u viac ako 2/3 ľudí z celkovej vzorky 1 988 zúčastnených. Krvný cukor vyšší ako je norma nalačno bol zistený až u 7% vyšetrených zo skupiny 2 061 ľudí, ktorým sa hladina krvného cukru nalačno vyšetrila.

Krvný tlak s hodnotami viac ako 180/110 mmHg, odpovedajúci hodnotám ťažkého vysokého krvného tlaku, bol v roku 2017 nameraný u 118 vyšetrených z celkovej vzorky 10 303 účastníkov.

Veľký záujem zo strany verejnosti ako aj namerané hodnoty jednoznačne potvrdili dôležitosť poskytovaných preventívnych meraní. Ochorenia srdcovo-cievneho systému sa aktuálne radia medzi najzávažnejšiu skupinu chorôb, a preto nás teší, že sa opätovne podieľame na realizácií tak významnej preventívnej kampane.

So srdcom nie sú žiadne špásy
2
Galéria
Zdroj: Dr.Max

5 overených rád, ako chrániť srdce a cievy

1. UPRAVTE jedálny lístok

  • Obmedzte solenie. Preferujte čerstvé bylinky a korenie bez soli na dochucovanie jedál.
  • Znížte/úplne vylúčte tučné, ako aj veľmi sladké jedlá (napr. údeniny, polotovary a instantné jedlá, jedlá z rýchlych občerstvení a pod.).
  • Vymeňte živočíšne tuky za tuky rastlinné (napr. olivový olej, orechy, semienka).
  • Doprajte si aspoň dvakrát týždenne porciu rýb (makrela, losos), vďaka obsiahnutým omega-6 a omega-3 kyselinám posilníte svoje srdce i cievy.
  • Pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu má vláknina. Doprajte si preto pravidelne cereálie, celozrnné pečivo, ovocie, zeleninu, nelúpanú ryžu a cestoviny.
  • Jedzte cesnak. Obsahuje veľké množstvo sulfidov, ktoré znižujú množstvo tukov kolujúcich v krvi a napomáhajú aj pri znižovaní krvného tlaku.
  • Dodržiavajte dostatočný príjem tekutín. Obmedzte pitie väčšieho množstva čiernej kávy, čierneho čaju, sladených nápojov, ako aj alkoholu.

2. VENUJTE sa pohybovým aktivitám

  • Vhodné sú napríklad chôdza, plávanie či bicyklovanie. Podľa najnovších štúdií sa odporúča venovať sa pravidelnej pohybovej aktivite aspoň 5-krát týždenne.
  • Cvičenie by malo trvať najmenej 30 minút. Zamerajte sa na pás. Brušná obezita môže spôsobiť rozvoj vysokého krvného tlaku, zvýšenie hladiny cholesterolu a aterosklerózu.

3. SKONCUJTE s cigaretami a alkoholom

  • Fajčenie okrem iných nežiaducich účinkov poškodzuje vnútornú výstelku ciev, zvyšuje srdcovú frekvenciu a spôsobuje tak zvýšenie rizika srdcovo-cievnych ochorení.
  • Pri alkohole mimo iného nezabúdajte i na to, že alkohol je potrebné započítavať i do celkového denného príjmu kalórií.

4. VYHÝBAJTE sa nadmernému stresu a napätiu

  • Dôležité je pravidelne sa venovať voľnočasovej aktivite a dostatočne odpočívať. Významný je aj dostatočný spánok.

5. NEZABÚDAJTE na prevenciu

  • Pravidelne absolvujte preventívne prehliadky u svojho lekára alebo si dajte odmerať základné parametre v lekárni Dr.Max počas špeciálnych dní.
Zdroj: Dr.Max

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Dr.Max
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM