Rôzne

Známy hokejbalista z Moraviec prehovoril: Aké vzťahy panujú v našej lige? ROZHOVOR

Už túto nedeľu štartuje nová sezóna Zlatomoraveckej hokejbalovej ligy (ZMHL). Pri tejto príležitosti sme vyspovedali Zlatomoravčana Tomáša Segíňa (30), vedúceho jedného z najstarších a najúspešnejších tímov ligy – Penguins Avengers.

Ilustračný obrázok k článku Známy hokejbalista z Moraviec prehovoril: Aké vzťahy panujú v našej lige? ROZHOVOR
Zdroj: Dnes24.sk

Ako dlho sa venuješ hokejbalu?

Hokejbalu sa venujem už niečo cez desať rokov.

Prečo si si vybral práve tento šport? Čím ťa zaujal?

Kamaráti, ktorí hrali v tíme Penguins ma zavolali na vianočný turnaj, ktorý sa hral ešte na ihrisku na gymnázium v Zlatých Moravciach a zachutilo mi to. Zaujal ma tým, že je podobný ako ľadový hokej – s loptičkou je to tiež zábava. Hokejbal je výborný doplnok k mojej prací, keďže mimo hokejovej sezóny sa hrá hokejbal.

Už štyri roky robíš vedúceho tímu Penguins Avengers. Ako si sa dostal na tento post?

V minulosti sme úlohy manažéra tímu zastávali štyria hráči z tímu, každý mal určité úlohy ale postupne som ostal len ja sám a začal som to robiť po mojom a funguje to. Keď niečo potrebujem, pomôže mi náš dlhoročný kapitán a kamarát tímu J. Rakovský.

Ako dlho hrá Penguins v ZMHL?

V lige hráme od jej vzniku r.1986.

Aké najväčšie športové úspechy si v tomto tíme dosiahol?

Vyhrali sme dvakrát ligu, máme dve druhé miesta a asi trikrát sme boli tretí. Plus mám nejaké individuálne ocenenia za produktivitu, či už v základnej časti alebo v play-off, ale tie nie sú až také dôležité. Taktiež sme vyhrali množstvo turnajov, či už v Moravciach alebo širšom okolí. Teší ma fakt, že za 4 roky čo vediem tím Penguins ja, sa nám podarilo vyhrať štyri najvyššie tímové ocenenia čo máme, a zo všetkých turnajov čo sme sa zúčastnili sme si odnášali ten najcennejší kov, je to také malé zadosťučinenie pre mňa.

Ktorý zážitok v doterajšom pôsobení v tíme ti najviac zarezonoval v pamäti?

Je ich mnoho naozaj, azda prvý titul v lige, ktorý sme ako tím dosiahli, to bolo fakt pekné a užili sme si to tak ako sa patrí. Vždy si spomeniem aj na začiatky na gymnáziu, kde sme narazili na vtedy ešte obávaný tím Benetton. Žiaľ, ochorel nám brankár, tak som šiel do brány ja a celý zápas bol vyrovnaný a gól sme dostali až v nejakej 55-minúte. Potom za stavu 1:0 som šiel hrať a vyrovnal som na 1:1, následné aj rozhodol trestné strieľania. Neviem prečo, ale toto mi ostalo v pamäti. Ale samozrejme, nie je to len o víťazstvách, ale aj o prehrách a o dobrom kolektíve, no pamätám si aj čierne dni. Robíme to na 100% a verím, že tento rok sa budeme tešiť spoločne z ďalšieho titulu.

Máte pred zápasom nejaký rituál, bez ktorého do hry nenastúpite?

Mám na hokeji, ale na hokejbale nemám. Hokejbal je pre mňa odreagovanie, zábava a užívam si každý jeden zápas bez rituálov.

ZMHL je menšia liga, čiže pravdepodobne sa s členmi ostatných mužstiev dobre poznáte. Vládne medzi vami určitá rivalita, alebo dobré kamarátske vzťahy?

Samozrejme sa tu zväčša poznáme s chalanmi aj z iných tímov. Zdravá rivalita musí byť hlavne v kolektívnom športe. V lige mám veľa známych a kamarátov, no v zápase sme protihráči a po zápase sme opäť dobrí priatelia a kamaráti. To je na tom to krásne a dodáva tomu potom aj patričnú úroveň.

V ZMHL figuruješ už dlhšiu dobu. Keď sa obhliadneš za svojimi začiatkami, zmenila sa zlatomoravecká liga veľmi v porovnaní s dneškom?

Áno, zmenila a veľmi, čí už miestom alebo kvalitou. Najskôr sa hrávalo na ihrisku v areáli zlatomoraveckeho gymnázia, kde neboli mantineli, v tomto období bola liga zložená z veľa tímov. Následne sa liga presunula na CVČ pri železničnej stanici, kde sa hralo na menšej ploche taktiež bez mantinelov ale na lepšom teréne. A nakoniec sme sa usadili v areále ZŠ Robotnícka, kde sa podarilo vybudovať hokejbalové ihrisko s mantinelmi aj tribúnou pre fanúšikov tohto športu. Úroveň ligy vzrástla už len samotným ihriskom. Prilákalo to nove tváre a tímy.

Ako to vidíš s novou sezónou?

Po zhliadnutí tímov na nasledujúcu sezónu 2016/17 si myslím, že liga bude veľmi zaujímavá. Už len môj tím bude kvalitne pripravený. Figurujú v ňom aktívni hokejisti z Levíc, už 2 rok bojuje za tím Penguins napr. hokejový brankár Adam Nagy momentálne extraligový brankár Liptovského Mikuláša, a azda najväčšia osobnosť je obranca Ivan Káčer, ktorý je dvojnásobný majster sveta a viacnásobný majster Slovenska v hokejbale a bol dlhoročná opora nitrianskych rytierov. Zdobí nás aj výborné brankárske duo Kišš – Trpišovský, ktorí sú najväčšie sezónne posily tímu Penguins Avengers a dovolím si tvrdiť, že aj najlepší v lige. Takže hokejbalový fanúšik sa bude mať na čo pozerať.

Je v Zlatých Moravciach záujem o tento šport? Chodí veľa ľudí na vaše zápasy?

Ale áno, liga sa formuje a napreduje, postupne sa zveľaďuje ihrisko a aj okolie, tým pádom rastie jej úroveň, čo priláka každý rok priaznivcov tohto športu. Hlavne v zápasoch play-off býva výborná návštevnosť. Ja osobne mám na pláne budúci rok rozbehnúť jeden projekt zameraný na hokejbal v meste Zlate Moravce, takže dúfam že sa to podarí (Nechajme sa prekvapiť).

Ak by niekto mladý to chcel skúsiť s hokejbalom, čo by si mu odporučil, ako začať?

Prihlásiť sa u organizátora ligy alebo u jedného z tímov, zatrénuje si a zaradí sa, pokiaľ to bude možné. Existuje aj na sociálnej sieti Facebook stránka „Zlatomoravecká hokejbalová liga – ZMHL„ ktorú odporúčam navštíviť.

Keďže je to aj tvrdší šport, bol si už niekedy vážnejšie zranený?

Z hokejbalu ani nie, skôr z ľadového hokeja. Žiaľ, pri kontaktných športoch je to vysoko pravdepodobné. Z hokejbalu len nejaké modriny a jemne tržné rany, čo nie je nič hrozné, keďže máme povinné chrániče, tak sa zranenia vyhýbajú.

Ako sa udržiavaš v kondícii?

Aktívne žijem, športujem, mám každý deň svoje tréningy na ľade alebo zápas. Na iné mi žiaľ nezostáva cez sezónu čas. Ale sem-tam si zacvičím alebo si idem zabehať.

Akým všetkým športom sa vlastne dokopy venuješ?

Ja mám na „Zlatomoravecku" veľa aktivít čo sa týka športu – rôznych turnajov a podujatí. Momentálne pôsobím ako šéftréner v hokejovom klube HC Zlaté Moravce, kde trénujem a dohliadam na všetky kategórie a v Leviciach trénujem prípravku a som aj hrajúci asistent trénera v prvom tíme. Manažujem hokejbalový tím Penguins Avengers, taktiež trénujem v meste Zlaté Moravce „Pohybové aktivity pre dospelých", plus robím individuálne tréningy s ľuďmi, ktorí chcú pre seba, svoje telo a svoje zdravie niečo urobiť.

Môže vás zaujímať:

Štartuje nový ročník Zlatomoraveckej hokejbalovej ligy: Aké stretnutia nás čakajú počas jesene?

Na fotke: Tomáš Segíň

Tomáš Segíň a jeho tím Penguins Avengers.
3
Galéria
Zdroj: Osobný archív Tomáša Segíňa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM