Správy

Zlaté Moravce sú pripravené: Akú pomoc vie mesto poskytnúť utečencom z Ukrajiny?

Ani mesto Zlaté Moravce nezaháľa a pripravuje sa na možný prílev Ukrajincov, ktorí utekajú pred vojnou.

Ilustračný obrázok k článku Zlaté Moravce sú pripravené: Akú pomoc vie mesto poskytnúť utečencom z Ukrajiny?
15
Galéria

Ukrajina sa zmieta vo vojenskom konflikte a na územie Slovenska prúdia tisíce utečencov. Humanitárnu pomoc rozbehli dobrovoľníci, rôzne organizácie a aj samosprávy.

Pripravovali sa vopred

Na Slovensku bola v sobotu 26. februára vyhlásená mimoriadna situácia. Krajina tak reaguje aj na schopnosť miest a obcí prijímať utečencov z Ukrajiny a vytvoriť im dôstojné podmienky. Ako je na humanitárnu krízu pripravené mesto Zlaté Moravce?

„My sme sa na túto situáciu pripravovali v podstate už v piatok a poskytujeme priestory nového komunitného centra, ktoré bolo vybudované. Vo štvrtok sme mali s Úniou miest primátori webinár, na ktorom nám boli dané jasné pokyny, čo všetko máme robiť a ako sa máme na prípadnú vlnu vojnových utečencov pripraviť. Dnes na obed (v sobotu 26. februára, pozn. redakcie) som bol kontaktovaný aj pani prednostkou Okresného úradu, ktorá takisto chcela vedieť, ako mesto Zlaté Moravce sa pripravuje na prípadnú situáciu, ktorá môže nastať," povedal primátor mesta Zlaté Moravce Dušan Husár s tým, že v kritickej situácii je mesto schopné postarať sa o vojnových utečencov z Ukrajiny.

Prečítajte si tiež

Strava aj ubytovanie

Podľa Ivana Horváta, ktorý je poverený vedením MSKŠ Zlaté Moravce, majú aktuálne zabezpečené základné materiálne potreby, ako sú napríklad ležadlá, spacie vaky a prikrývky, ktoré by v prípade potreby vedeli poskytnúť ukrajinským utečencom.

„V prípade umiestnenia utečencov tu v Zlatých Moravciach v komunitnom centre, sme pripravení poskytnúť ďalšiu sociálnu pomoc, a síce lôžka pre deti, pokiaľ by to boli rodiny s deťmi. K dispozícii máme terénne sociálne pracovníčky, ktoré by boli nápomocné pre tieto rodiny," uviedla vedúca Odboru školstva a sociálnych vecí v Zlatých Moravciach Dagmar Chrenková

Potvrdila, že mesto je schopné zabezpečiť aj teplú stravu, ktorá by sa varila v najbližšej materskej škole. Cez terénne pracovníčky by vedeli zabezpečiť aj hygienické potreby, potraviny a všetko ostatné, čo by rodiny z Ukrajiny v neľahkej situácii potrebovali.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zábery z hraničných priechodov s Ukrajinou
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM