Žitaviansky kotlík v obrazoch: Degustovalo sa vyše hodiny!
V sobotu sa v Žitavanoch varil guláš. Žitavianskeho kotlíka sa zúčastnilo 29 tímov. Snažili sa uvariť ten najlepší guláš a ohúriť porotu.
Siedmy ročník Žitavianskeho kotlíka zorganizoval športový klub Žitavany v spolupráci s obcou Žitavany. Minulý rok zvíťazil tím folklórneho súboru Požitavan. Súťaže sa pritom zúčastnil len prvýkrát. Myšlienka vznikla v hlavách funkcionárov Športového klubu mladšej a strednej generácie v Žitavanoch. „Povedali sme si, že chceme nejakým spôsobom prilákať ľudí na štadión, nielen na futbal, ale aj na kultúru. Sme radi, že to dospelo až do takéhoto štádia,“ tvrdí Pavel Chren, predseda športového klubu v Žitavanoch.
V súťažných boxoch sa zišli celé rodiny či partie kamarátov. Z kotlíkov zaváňala príjemná vôňa, na pódiu vyhrávala kapela. Samotný guláš sa varil od jednej do piatej poobede, kedy sa odobrali vzorky. Degustácia a hodnotenie trvalo približne hodinu. „Komisia hodnotí chuť, farbu, hustotu, ako je uvarené mäso, zemiaky. Je tam zhruba osem bodov, na ktoré sa prihliada,“ vysvetľuje organizátor akcie.
Najlepší guláš navaril tím Branislava Radvaňa. Akcia pokračovala aj v nedeľu majstrovskými zápasmi.