Rôzne

Vráťte sa stovky rokov do minulosti: V Moravciach zistíte, ako sa žilo na hrade Hrušov

Chcete sa dozvedieť niečo nové a pútavé? Zo Zlatých Moraviec nemusíte odísť ani na skok.

Ilustračný obrázok k článku Vráťte sa stovky rokov do minulosti: V Moravciach zistíte, ako sa žilo na hrade Hrušov
43
Galéria

Prezentovať výsledky archeologického výskumu na hrade Hrušov z rokov 2013 až 2015 je cieľom výstavy, ktorá sa začne v utorok 7. júna v Múzeu v Zlatých Moravciach.

Obnova hradu

Súčasťou výstavy bude aj cyklus prednášok venovaných obnove hradu od roku 2004, archeologickému výskumu v rokoch 2013 – 2021, stavebno-historickému výskumu hradu a každodennému životu na hrade, informovala kurátorka Stanislava Blahová. Výstava potrvá do 27. septembra.

Prečítajte si tiež

Život na hrade

Každodenný život na hrade priblíži výstava prostredníctvom hnuteľných artefaktov, ako aj viacerých obrazových a textových propagačných materiálov.

„Návštevníkom predstavíme hradnú kuchyňu a stolovanie spolu s jedálničkom hradných obyvateľov, spoločne objavíme krásu kachlíc, zistíme, ako sa obyvatelia hradu obliekali, akým spôsobom trávili voľný čas a na aké skutočnosti poukazujú numizmatické nálezy,“ skonštatovala Blahová.

Výstavu pripravila Katedra archeológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre v spolupráci s Ponitrianskym múzeom v Nitre a Združením na záchranu stredovekého architektonického dedičstva nitrianskeho kraja – LEUSTACH. Zároveň je jednou z výstav cyklu o hradoch v Nitrianskom regióne, ktorý múzeum odštartovalo v roku 2021 a pripravuje pre svojich návštevníkov aj v tomto roku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

TIP na výlet: Zrúcanina hradu Hrušov
43
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM