Správy

Vodárne vlani budovali aj u nás: Najväčšia investičná akcia bola v Moravciach

Západoslovenská vodárenská spoločnosť (ZaVS), a. s., má za sebou rok bohatý na investície, ktoré sa realizovali prakticky vo všetkých 11 okresoch, v ktorých spoločnosť pôsobí. Tá najväčšia bola v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Vodárne vlani budovali aj u nás: Najväčšia investičná akcia bola v Moravciach
Zdroj: TASR

Celkovo sa v roku 2016 podarilo vodárenskej spoločnosti dokončiť päť veľkých investičných akcií financovaných z fondov Európskej únie (EÚ). Pracovalo sa aj v okrese Zlaté Moravce, a to nie len v samotnom meste.

„Tou najväčšou je určite rekonštrukcia čistiarne odpadových vôd (ČOV) v Zlatých Moravciach a aj dobudovanie kanalizácie v tejto lokalite. Významným projektom bola aj rekonštrukcia ČOV v Šuranoch a dobudovanie kanalizácie v mestskej časti Kostolný Sek a v obci Lipová, kde sa pracovalo v časti Ondrochov. Rovnako sme rekonštruovali ČOV v Seredi, kde sa dobudovala aj kanalizácia v mestskej časti Horný Čepeň a tiež v priliehajúcej obci Dolná Streda. Podarilo sa nám dobudovať kanalizáciu aj v obci Žitavany a v obci Topoľčianky,“ uviedol technicko-investičný riaditeľ ZaVS Štefan Štefek.

Ako doplnil, celkové investičné náklady dosiahli v roku 2016 sumu približne 80 miliónov eur, podobne ako v roku 2015. „Takže sú dva na investície plodné roky a je to predovšetkým vďaka fondom EÚ. Ale okrem spolufinancovania eurofondových projektov dokážeme zrealizovať investície aj z vlastných prostriedkov. Vlani to boli akcie v hodnote približne sedem miliónov eur,“ povedal Štefek. Významná časť vlastných investícií ZaVS smerovala predovšetkým do obnovy vodárenskej infraštruktúry, hlavne do rekonštrukcií starých diaľkovodov a verejných vodovodov, z ktorých mnohé sú staré už takmer šesť desaťročí. Časť zdrojov smerovala aj do budovania kanalizácie a nových vodovodov. Na rok 2017 vyčlenila vodárenská spoločnosť okolo 500 000 eur na prípravu nových projektových dokumentácií, ktoré majú riešiť predovšetkým obnovu vodárenskej infraštruktúry a rekonštrukciu čerpacích staníc.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM