Rôzne

V Zlatne pribudla pamätná tabuľa Michala Lukniša: Kým bol a čím sa preslávil?

V dedinke Zlatno počas víkendu pribudla pamätná tabula najznámejšieho rodáka obce. Stalo sa tak pri príležitosti jeho jubilea. Prečítajte si o jeho živote.

Ilustračný obrázok k článku V Zlatne pribudla pamätná tabuľa Michala Lukniša: Kým bol a čím sa preslávil?
Zdroj: uniba.sk

Na rodičovskom dome profesora Michala Lukniša v obci Zlatno v okrese Zlaté Moravce pribudla nová pamätná tabuľa. Obec sa rozhodla osadiť pamätnú tabuľu pri príležitosti 100. výročia narodenia svojho najznámejšieho rodáka. Jedna z najvýznamnejších osobností geografie na Slovensku má v múzeu v Zlatne od roku 2000 zriadenú aj pamätnú izbu.

Profesor Michal Lukniš sa narodil v Zlatne 26. februára 1916. Vyštudoval geografiu a geomorfológiu na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, tomuto odboru sa venoval aj ako univerzitný profesor a vedecký pracovník. Patrí k zakladajúcim osobnostiam modernej slovenskej geomorfológie, predovšetkým regionálnej. Ako prvý u nás a jeden z prvých vo svete začal s podrobným geomorfologickým výskumom a mapovaním. Lukniš vypracoval unikátny Reliéf Vysokých Tatier a ich predpolia a podrobnú geomorfologickú mapu Vysokých Tatier. Významne sa podieľal na spracovaní Slovenskej vlastivedy (1973), Encyklopédie Slovenska (1970–1980), Atlasu Slovenska (1980) a ďalších diel, ktoré sú piliermi prírodovedného poznania Slovenska. Súpis vedeckých a publicistických prác profesora Lukniša obsahuje vyše 130 titulov.

Ako vysokoškolský profesor vychoval niekoľko generácií slovenských geomorfológov. Bol prvým predsedom Slovenskej zemepisnej a geomorfologickej spoločnosti. V roku 1977 jeho vedeckú a pedagogickú činnosť ocenili Národnou cenou Slovenska. Profesor Lukniš zomrel 20. septembra 1986 v Malackách. Jeho život a práca boli v roku 1991 ocenené udelením Radu Tomáša Garrigua Masaryka in memoriam.

Na fotke: Michal Lukniš

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM