Správy

V nemocnici leží 20 pacientov s covidom: Pripravuje sa na pomoc utečencom z Ukrajiny

Jedna kríza strieda druhú. Ešte ani nedoznela ďalšia vlna pandémie koronavírusu, nemocnica v Zlatých Moravciach sa už chystá na pomoc ľuďom utekajúcim pred vojnou.

Ilustračný obrázok k článku V nemocnici leží 20 pacientov s covidom: Pripravuje sa na pomoc utečencom z Ukrajiny
Zdroj: AGEL SK

Koronavírusová situácia sa postupne upokojuje, no v nemocnici v Zlatých Moravciach majú stále plné ruky práce.

Aktuálna situácia

K 7. marcu sa v nemocnici starali o dve desiatky pacientov s covidom. „Do toho sa nemocnica chystá v prípade potreby poskytnúť zdravotnú starostlivosť pacientom, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine," informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny AGEL SK. Nemocnica svoje najbližšie kroky koordinuje s mestom.

„Hoci je pandémia na ústupe, na jej definitívny koniec, hlavne v našom regióne, si ešte musíme počkať. K dnešnému dňu (7.3. pozn. redakcie) máme hospitalizovaných 20 pacientov s koronavírusom, z nich 12 je neočkovaných. Za uplynulý týždeň sme mali až 14 nových príjmov najmä z regiónu levického a nitrianskeho regiónu. Ďalší 4 pacienti sú podozriví z ochorenia covid-19, aktuálne čakajú na výsledok testu,“ hovorí Nina Horniaková, riaditeľka zlatomoraveckej nemocnice.

Nemocnici aktuálne chýba 7 zdravotníkov, ktorí mali pozitívne testy na koronavírus.

Prečítajte si tiež

Pomoc Ukrajincom

Ako prezradila hovorkyňa Martina Pavliková, v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine sa nemocnica zaoberá aj humanitárnou pomocou pre pacientov z Ukrajiny.

„V súčinnosti s mestom riešime pomoc ukrajinským občanom, ktorí budú potrebovať ubytovanie a zdravotnú starostlivosť, nie je vylúčené, že to môžu byť aj pacienti s covidom či inými závažnými diagnózami,“ vysvetľuje riaditeľka nemocnice Horniaková.

Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny AGEL SK, upozorňuje na znižujúci sa záujem o očkovanie: „Vzhľadom na malý záujem o vakcináciu, kedy za uplynulý týždeň podali len 26 dávok, nemocnica obmedzila prevádzku vakcinačného miesta na jeden deň v týždni, a to na piatok. Zároveň pripravuje aj úpravu prevádzkových hodín v mobilnom odberovom mieste."

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM