Veronika Kalinová Rôzne

Úspech vinárov z Topoľčianok: Ich vína sa prebojovali medzi najlepšie v krajine

Medzi vína ocenené titulom Národný salón vín Slovenskej republiky sa zaradilo i víno z Topoľčianok. Spomedzi 100 najlepších vín na Slovensku sú 4 druhy vína práve z vinárstva v Topoľčiankach.

Ilustračný obrázok k článku Úspech vinárov z Topoľčianok: Ich vína sa prebojovali medzi najlepšie v krajine
Zdroj: Webnoviny.sk

Národný salón vín Slovenskej republiky je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike, z hrozna vypestovaného na Slovensku. Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku uskutočnil v poradí už ôsmy ročník tejto výberovej súťaže. Cieľom tejto jedinečnej vinárskej súťaže je vybrať 100 najlepších slovenských vín pre ročník 2013/2014 a predstaviť ich ako laickej, tak i odbornej verejnosti.

Chateau Topoľčianky sa na prestížne súťaži prezentuje týmito odrodami vín: Rizling vlašský 2012, ľadové víno, tiché prírodné sladké, Tramín červený 2012, neskorý zber, tiché biele suché , Hron 2012, výber z hrozna, tiché červené suché a Dunaj 2012, výber z hrozna, tiché červené suché.

V tomto roku sa na Slovensku uskutočnilo 19 nominačných súťaží s vínom, do ktorých sa prihlásilo spolu 8 444 vín, z toho 2 788 vín získalo viac ako 84 bodov a tým aj právo nominovať sa do Národného salónu vín. Prihlásených do súťaže a spĺňajúcich náročné kritéria aj čo sa týka objemového množstva bolo 427 vzoriek vín od 63 vinárov zo všetkých 6 slovenských vinohradníckych oblastí. Je to oproti poslednému ročníku viac o 9 prihlásených vín.

Víťazných 100 najlepších slovenských vín pre ročník 2013/2014 pochádza z pivníc 37 vinárov. V salóne už tradične nájdu svoje miesto vína z každej vinohradníckej oblasti. 66 vín pochádza z ročníka 2012, 24 vín ročníka 2011, do salónu sa však prebojovalo aj zopár starších vín. Sto najlepších slovenských vín tvorí 51 bielych, 32 červených a 10 ružových vín. Ako vždy peknou perličkou salónu budú 3 šumivé a 4 tokajské vína.

Pomer odrôd vo finálnej stovke klasicky kopíruje pomer v prihlásených vínach. Najviac je zastúpený Cabernet sauvignon – až 16 vín v salóne bolo vyrobených z tejto odrody. Druhou najúspešnejšou odrodou je Rizling rýnsky – 8 vín.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM