Tradičná veľkonočná špecialita z nášho regiónu: Ukuchtite si doma vlastný keltýš!
K veľkonočným sviatkom okrem predchádzajúceho pôstu neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo. V našom regióne sa zachovalo niekoľko tradičných receptov, ktoré sa na tieto dni pripravujú už od nepamäti.

Ako nám prezradila pani Mária (74) zo Zlatých Moraviec, tak na Veľkú noc na stoloch Zlatomoravčanov nikdy nechýbali tradičné jedlá pre tento región. Ide o domáce klobásky, varené vajíčka na tvrdo, kysnuté koláče a požitavskú sladkú pochúťku keltýš.
Recept na keltýš
Mária zo Zlatých Moraviec nám prezradila recept na tradičný sviatočný koláč keltýš, ktorý je rozšírený na celom území Požitavia. „Keď som bola ešte dieťa, keltýš u nás nikdy na Veľkú noc nechýbal. Vždy sme sa so súrodencami naň tešili,“ povedala dôchodkyňa Mária.
Prísady:
- klíčky pšenice (môžu byť aj raže alebo špaldy) cca 1 cm dlhé
- biela múka
- voda
Postup prípravy:
Zrná pšenice sa nechajú vyklíčiť na zhruba 1 centimeter. Potom sa klíčky podrvia alebo pomelú, dobre vymyjú vo vode a zlejú do nádoby. Do zliatej vody, ktorá bude mať mliečnu farbu, sa pridá múka, čím sa pripraví cesto husté ako na palacinky. Cesto sa dá do nádoby na pečenie, avšak ponechá sa miesto na vykysnutie cesta v rúre. Po upečení do zlatista je keltýš hotový. Aj bez použitia cukru alebo medu má sladkú chuť.
Foto: ilustračné