Peter Klimant Rôzne

TOTO sa dialo v Moravciach počas Nežnej revolúcie: V akcii boli aj známi herci!

Výročie 17. novembra je už takmer tu. Tieto dramatické udalosti, ktoré sa odohrali v Prahe naštartovali celý národ. Do boja za demokraciu sa zapojili aj ľudia zo Zlatých Moraviec. Tento ich boj je takto zaznamenaný v kronike nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku TOTO sa dialo v Moravciach počas Nežnej revolúcie: V akcii boli aj známi herci!
Zdroj: TASR

„17. november 1989 sa stal medzníkom pre vstup k premenám v našej vlasti. Všetko to, čo sa doteraz hovorilo len v úzkom kruhu a nie nahlas, prešlo do kolektívov, prešlo na zhromaždenia na námestia,“ tak hodnotí tento významný dátum a udalosti, ktoré v krajine nasledovali kronika nášho mesta. Veci sa postupne dávali do pohybu aj v Zlatých Moravciach.

Iniciatívy sa chopili gympláci

Študenti po celom Slovensku sa masovo zapájali a organizovali rôzne verejné zhromaždenia. Rovnako tomu tak bolo aj v Zlatých Moravciach. „Dňa 27. novembra zorganizovali miestni študenti z Gymnázia Janka Kráľa a SPTŠ v Zlatých Moravciach míting k týmto udalostiam,“ prezrádza kronika.

Ako sa v nej ďalej píše, celá vec dostala dopredu zelenú od mestského národného výboru. Zhromaždenie sa zišlo o 14:00 hodine na amfiteátri v Moravciach, pretože podla informácií kroniky bolo málo času na to, aby sa zhromaždenie mohlo uskutočniť na námestí.

„V amfiteátri sa zišlo okolo 4000 ľudí. Na javisku sa vystriedali desiatky rečníkov, ktorí žiadali odstúpenie vládnych činiteľov, i odstúpenie niektorých predstaviteľov nášho mesta, zrušenie článku ústavy o vedúcej úlohy KSČ, slobodné demokratické voľby, za účasti viacerých politických strán, vyšetrenie zásahu poriadkových síl proti demonštrantom v Prahe, slobodu svetonázoru,“ píše sa v kronike.

Dôležitý Calex

Počas revolučných dní mal v Zlatých Moravciach veľmi dôležitú úlohu aj štátny podnik Calex, kde sa sformovala zlatomoravecká Verejnosť proti Násiliu. Viac o udalostiach v Calexe sa dočítate v rozhovore TU.

Podľa kroniky sa v meste začala postupne pripravovať protestná manifestácia občanov VPN z Calexu. Tá sa konala šiesteho decembra. „Boli vznesené pripomienky na prácu straníckych organizácií, na problémy v podniku Calex i v meste. Bola vznesená kritika na Nitriansky Hlas orgán OV KSS a Rady ONV i k práci okresných straníckych orgánov,“ uvádza sa v kronike. Miesto, kde konkrétne sa táto manifestácia udiala, sa tu nedozvedáme.

Dozvedáme sa však, že tu vystúpili aj traja herci z bratislavských divadiel. Konkrétne to bol Ivan Krivosudský, Július Pántik a Július Vašek. Touto správou sa v kronike Zlatých Moraviec končí mapovanie revolučných dní, ktoré sa odohrali v našom meste.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM