Sladký deň v Mestskom múzeu: Návštevníci budú môcť ochutnávať včelí med
Začiatkom marca sa na pôde mestského múzea uskutoční Deň medu. Návštevníci budú zavedení do tajov získavania tejto pochúťky.

Do tajov získavania medu, ktorý je známy svojimi liečivými účinkami, zavedie návštevníkov Mestské múzeum v Zlatých Moravciach v pondelok 2. marca 2020 od 8.00 – 12.00 hodiny.
Názornou ukážkou získavania medu s používanými nástrojmi pri práci predvedie včelár Jaroslav Zhorela. Múzeum sľubuje, že na podujatí nebude chýbať ani sladká ochutnávka.
Med je jedným z prvých sladidiel, ktoré človek spoznal a začal využívať vo svojej strave. Neskôr spozoroval aj jeho blahodarné pôsobenie na svoj organizmus.
„Pre jeho antibakteriálne a protizápalové účinky mnohí po ňom siahajú najmä v zimnom období. Má však všestranné využitie nielen v lekárstve, ale i v kuchyni a kozmetike,“ vysvetľuje Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea.
„Vzniká z nektáru zozbieraného z rastlín, alebo tzv. medovice. Pomocou výlučkov hltanových žliaz ho pretvárajú včely na tekutinu, ktorú uskladňujú v plástoch. V teple, ktoré včelstvo vytvára a odparovaním sa mení na hutný a mikrobiálne stály med,“ dodáva.
Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.
Foto: ilustračné