Peter Klimant Rôzne

Sladké plody, ktoré miluje azda každý: Aha, kde v okolí Moraviec môžete zájsť na samozber jahôd!

Samozber jahôd sa u nás teší veľkej obľube. Ľudia do jahodoviska pár kilometrov od Zlatých Moraviec prichádzajú z blízkeho i širokého okolia. A niektorí rozhodne netrochária. Odnášajú vraj i plné detské vaničky...

Ilustračný obrázok k článku Sladké plody, ktoré miluje azda každý: Aha, kde v okolí Moraviec môžete zájsť na samozber jahôd!
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Práve počas sezóny mnoho ľudí využíva nákup ovocia formou samozberu. Ten je obvykle ekonomicky výhodnejší než nákup ovocia v supermarketoch a okrem toho, jahody zbierate priamo zo sadu a môžete si byť istí ich pôvodom. Kupujúci si teda nazbiera na plantáži toľko ovocia, koľko chce a pri odvážení pri odchode zaň zaplatí.

6 hektárov sladkých jahôd

Rozsiahla jahodová plantáž, na ktorú často stavia i Zlatomoravčania, sa nachádza na miernom západnom svahu Štiavnických vrchov v obci Tekovská Breznica, približne 20 kilometrov od Zlatých Moraviec. Na zberačov tu čakajú odrody Elsanta a Clery.

A síce jahodová sezóna je v plnom prúde, v Tekovskej Breznici sa nezbiera každý deň. ,,Niekedy je totiž taká situácia, že sa jahody vyzbierajú a chcú chvíľu čas, aby mohli opäť dozrieť, aby mohli ľudia zbierať vždy len krásne a dozreté plody. Treba si to teda vždy odsledovať na našej stránke, alebo zavolať," vysvetľuje Matúš Šály so spoločnosti Amazoniť s tým, že vo vybrané dni, kedy je plantáž otvorená, sa zbiera od 7:00 hod. ráno až do 18:00 hod. večera.

Nazbierať si voňavé ovocie sa podľa Šályho ľudia obvykle vyberajú cez víkend. Dňom v týždni, kedy je jahodová plantáž zaplnená najväčším počtom zberačov, je vraj sobota.

Niekto do košíčka, niekto za vaňu

Tohtoročnú sezónu hodnotí Matúš Šály ako dobrú. ,,Ono to má vždy klesajúcu tendenciu, prvé dni, keď sa ľudia tých jahôd ešte nevedia nabažiť, býva veľký nával. Neskôr je to pokojnejšie," približuje.

Objem vyzbieraného ovocia, po ktorí si ľudia prídu, je rôzny. Niekto príde vyslovene po pár kíl na džem či koláč, iní netrochária. V priemere si ľudia odnášajú z plantáže 20 kilogramov jahôd. Výnimočnosťou vraj ale nie sú ani zberači, ktorí odnášajú aj nieľkonásobne viac.

,,Sú ľudia, ktorí si zoberú aj 100 kilogramov jahôd. Niekedy donesú tie malé detské vaničky čo kedysi bývali, jeden drží vpredu, druhý vzadu a na tom majú ešte veľký 30-litrový hrniec," dodáva o zberačoch – rekordmenoch Šály.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM