Recept na novoročnú špecialitu od našej čitatelky: Uvarte si polievku z kapra
Na nový rok sa v mnohých domácnostiach tradične pripravuje kapustnica. Sú však aj takí ľudia, ktorí dávajú prednosť iným špecialitám. Prečítajte si recept od našej čitateľky Ľubici (58) z Moraviec na jej novoročnú rybaciu polievku.
Ľubica (58) z Moraviec pravidelne na Nový rok varí svoju tradičnú rodinnú špecialitu – rybaciu polievku. Varila ju už jej mama i stará mama. "Od útleho detstva si pamätám, že na Nový rok sme mali doma vždy túto polievku, nikdy nie inú. Naučila ma ju moja matka a ja ju do dneška pripravujem každý rok pre moju rodinu. Robí sa z hlavy vianočného kapra. Tá sa preto cez sviatky vždy odkladala práve na Nový rok, " hovorí Ľubica (58).
Rybacia polievka
- pol hrnčeka bielej fazule
- soľ
- nové korenie
- mrkva, petržlen, kúsok zeleru, kúsok kalerábu, jedna cibuľu, asi 5 strúčikov cesnaku, štvrťka kelu
- jedna až dve hlavy z kapra
- 100 g ikier alebo mliečia
- 125 g masla
- 3 lyžice hladkej múky
- vegeta
Postup prípravy
„Asi šesť litrový hrniec naplníme vodou dopoly, cez noc doňho dáme močiť pollitrový hrnček bielej fazule. Ráno po zovretí pridáme za menšiu lyžicu soli a nové korenie (asi sedem kúskov). Pridáme koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, kúsok zeleru, kúsok kalerábu, jednu cibuľu, asi 5 strúčikov cesnaku a štvrťku kelu),“ opisuje prípravu Ľubica.
„Do druhého hrnca dáme variť jednu alebo dve hlavy z kapra. Vodu primerane osolíme. Po uvarení, precedíme cez sito do inej nádoby,“ opisuje postup.
„Zásmašku si pripravíme z polovičky masla (125g). Maslo pražíme na ohni až dokiaľ neprestane peniť a nezačne príjemne voňať a nebude mať zlatistú farbu. Vtedy do nej vložíme na kolieska pokrájanú koreňovú zeleninu s cesnakom a smažíme do mäkka. Keď je zelenina mäkká, dáme asi tri lyžice hladkej múky. Hotovú zásmašku zalejeme prichystaným vývarom z rýb, necháme zovrieť a vlejeme do polievky. Na záver pridáme ikry z rýb, mliečie a kúsky mäsa z hláv rýb. Nakoniec pridáme vegetu a povaríme asi pol hodinu,“ dodáva.
Foto: ilustračné