Peter Klimant Rôzne

Pútnici z celého Slovenska mieria do Topoľčianok: Začína známa Škapuliarska púť

V Topoľčiankach dnes začína jedna z najstarších kresťanských púti v strednej Európe - Púť ku cti Škapuliarskej Panne Márii, ktorá sa tento rok koná už po 329-krát. Každoročne sa tu stretávajú tisícky pútnikov z celého Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Pútnici z celého Slovenska mieria do Topoľčianok: Začína známa Škapuliarska púť
Zdroj: Dnes24.sk

Pútnici z celého Slovenska sa aj tento rok stretnú na 329. výročnej Škapuliarskej púti. Jej program dnes otvorí triduum, teda trojdňová duchovná príprava, počas ktorej sa budú konať sväté omše zamerané na rôzne témy. Hlavný program sa začína v sobotu 18. júla svätou omšou za nové kňazské a rehoľné povolania. Nasledovať budú krížové cesty pre maďarských a neskôr i slovenských pútnikov. Večer sa bude konať slávnostná svätá omša, ktorej hlavným celebrantom bude nitriansky biskup Viliam Judák.

Súčasťou sobotného programu púte bude aj nočná sviečková procesia k topoľčianskemu zámku a polnočná omša pre mladých na kalvárii. V nedeľu 19. júla bude púť pokračovať už od piatej hodiny ráno omšami pre slovenských a neskôr maďarských pútnikov. Po bohoslužbách bude nasledovať prijatie do Škapuliara a slávnostná koncelebrovaná svätá omša.

Púť v Topoľčiankach patrí k najstarším v strednej Európe. Jej história siaha do 17. storočia a viaže sa k púti Alžbety Rákoczyovej-Erdödy do Svätej zeme na znak vďaky za víťazstvo v bitke nad Turkami pri Viedni. Alžbeta vo Svätej zemi navštívila aj kláštor na hore Karmel, kde predstaveného požiadala o povolenie založiť na svojom panstve v Topoľčiankach Bratstvo svätého Škapuliara. Povolenie dostala aj od pápeža Inocenta XI., ktorý súhlasil s konaním každoročnej púte na sviatok Škapuliarskej Panny Márie. Pápež poslal Alžbete obraz tejto svätice, v jeho ráme boli pozostatky svätých. Uložila ho do kaplnky zámku v Topoľčiankach. Prvá púť k obrazu sa konala 16. júla 1686 a odvtedy sa tu veriaci schádzajú každoročne.

Foto. ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM