Peter Klimant Samospráva

Prokuratúra si vzala na mušku Zlaté Moravce: Napadla až šesť nariadení mesta!

Mesto Zlaté Moravce si robí poriadok vo svojich všeobecne záväzných nariadeniach (VZN). Radnica už pripravila návrh na zrušenie šiestich nariadení. Proti ich zneniu protestuje prokurátor, ktorý im vyčíta nesúlad s platnou legislatívou.

Ilustračný obrázok k článku Prokuratúra si vzala na mušku Zlaté Moravce: Napadla až šesť nariadení mesta!
Zdroj: Dnes24.sk

Napadnuté VZN sa týkajú vybavovania sťažností a petícií, používania mestských symbolov, kontrolnej činnosti, používania pyrotechnických výrobkov a dve nariadenia upravujú celoplošnú deratizáciu.

Podľa Okresnej prokuratúry v Nitre nariadenia mesta o vybavovaní sťažností a petícií nezohľadňuje aktuálne znenie príslušných zákonov. VZN o používaní mestských symbolov zasa ustanovuje farbu mesta či zástavu Zlatých Moraviec. Prokuratúra však pripomína, že ani jeden z týchto znakov nie je vymedzený zákonom o obecnom zriadení a nemal by byť definovaný ani v nariadení mesta.

V jednom z protestov napadol prokurátor aj VZN o celoplošnej deratizácii, ktoré sa stalo nezákonným. „Pretože obec nemá postavenie orgánu verejnej správy na úseku verejného zdravotníctva, ani oprávnenie na úseku ochrany zdravia pred vznikom a šírením prenosných ochorení,“ pripomína prokuratúra.

Tá našla nedostatky aj vo VZN o kontrole vykonávanej mestskou samosprávou a navrhla zrušiť tiež nariadenie o používaní pyrotechnických výrobkov.

„Po zmene legislatívy bola obciam odňatá kompetencia upraviť si zákaz alebo obmedzenie používania pyrotechnických výrobkov určených na zábavné a oslavné účely,“ uvádza sa v proteste prokuratúry.

O tom, či v Zlatých Moravciach námietkam napokon vyhovejú, budú rozhodovať mestskí poslanci už dnes. Radnica však v materiáloch určených na rokovanie mestského zastupiteľstva odporučila, aby boli všetky sporné VZN zrušené.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM