Prebaľovali mäso do slovenských obalov
Podtatranská hydina a Hydina neoprávnene prebaľovali poľskú hydinu.
Spoločnosti Podtatranská hydina, a.s., a Hydina Košice, s.r.o., podľa
informácií šéfa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR
Zsolta Simona prebaľovali poľskú hydinu v rozpore s ustanoveniami zákona
o veterinárnej starostlivosti.
„V obidvoch prípadoch prevádzkovatelia a prevádzky neboli schválené ako
prevádzky podľa zákona o veterinárnej starostlivosti na činnosti
vybaľovania produktov živočíšneho pôvodu z priameho obalu a ich
prebaľovania do nového priameho obalu,“ uviedol dnes na brífingu Simon
s odvolaním sa na výsledky mimoriadnych kontrol Štátnej veterinárnej a
potravinovej správy (ŠVPS) SR, ktoré boli vykonané v mesiacoch október a
november 2010. Zaručiť, že prebaľovaná hydina bola v Poľsku aj chovaná,
minister nevedel.
Spoločnosť Hydina Košice podľa Simona nebola navyše zaregistrovaná podľa
zákona o veterinárnej starostlivosti ani „ako miesto určenia pre zásielky
dovezené z iného členského štátu“, z Poľska. „Napriek tejto
skutočnosti sa mäso z Poľska do tejto prevádzkarne dovážalo,“
konštatoval.
„Boli zistené aj ďalšie nedostatky pri evidencii, pretože tieto
spoločnosti majú aj svoje vlastné farmy, na ktorých produkujú hydinu. Takto
dovezený tovar bol spracovaný, prebalený a uvedený do obehu na území SR
ako výrobok slovenského pôvodu, ktorý v skutočnosti výrobkom slovenského
pôvodu nebol,“ zdôraznil.
„Nechcem tým povedať, že spotrebiteľ bol ohrozený na zdraví.
Spotrebitelia boli však zavádzaní v tom, aký výrobok v skutočnosti
kupujú. Mysliac, že kupujú slovenský výrobok, kupovali v skutočnosti
výrobok poľský.“
„ŠVPS SR začala voči týmto prevádzkovateľom správne konanie a
uskutočňuje ďalšie úkony, ktoré vyžaduje zákon o veterinárnej
starostlivosti a zákon o potravinách,“ informoval.
„Tento jav nie je ojedinelý a považujem ho za akýsi potravinový folklór.
Spotrebiteľ si myslí, že kupuje slovenské výrobky, ktoré nimi
v skutočnosti nie sú,“ dodal.
Zdroj: TASR