Rôzne

Oslavy MDŽ za socializmu: Zlatomoravčanky bojovali proti výrobe neutrónových zbraní

Počas 8. marca môžeme vidieť v uliciach nášho mesta nejedného chlapa s ružou v ruke, s ktorou počas dňa poteší sebe blízku ženu. Slávi sa totiž Medzinárodný deň žien. Ako to však v tento deň vyzeralo za socializmu?

Ilustračný obrázok k článku Oslavy MDŽ za socializmu: Zlatomoravčanky bojovali proti výrobe neutrónových zbraní
Zdroj: Dnes24.sk

Ruža, sladká bonboniéra a trocha kultúry v meste. Takto nejako zjednodušene vyzerá Medzinárodný deň žien v súčasnosti. Ako to však bolo v minulosti? Líši sa MDŽ z dnešných čias od toho počas éry socializmu? Podľa zápisov z kroniky mesta Zlaté Moravce môžeme vyčítať, že na ženy v tento deň čakal zväčša zaujímavý program.

Kultúra i móda

V uliciach Moraviec sa podľa kroniky v 50-tych rokoch minulého storočia napríklad konávali sprievody s verejnými manifestáciami, po ktorých nechýbali slávnostné kultúrne akadémie v znamení hesla „Práca žien – posila mieru.“ „Pre zaslúžilé pracovníčky pri tejto príležitosti darovali podniky, závody a korporácie cenné knižné dary,“ informuje kronika z roku 1953 o MDŽ daroch pre súdružky.

V kronike z osemdesiatych rokov zas nachádzame zápisky nie len o divadelných a hudobných kultúrnych podujatiach, ktoré sa konávali v rámci osláv MDŽ. Do popredia sa dostávali i špeciálne módne prehliadky, ktoré si ženy mohli užiť priamo v Zlatých Moravciach. O aké presné vystavované kúsky odevov išlo, sa však nedozvedáme. V kronike sa píše len o „pestrých a vkusných modeloch“.

Boj proti neutrónovej bombe

Na začiatku 80-tych rokov sa okrem kultúry a módy riešili počas MDŽ aj vážne veci. Ženy z Moraviec napríklad bojovali proti neutrónovej bombe. Informuje o tom kronika z roku 1981. „Pracujúce ženy – matky národného podniku Calex sa plne pripájajú k výzve, ktorá odznela na Svetovom kongrese žien v Prahe: Ostro protestujeme proti horúčkovitému zbrojeniu, proti výrobe neutrónových zbraní, proti ohrozeniu mieru na svete. Nech 8.marec – Medzinárodný deň žien je v roku 1982 zároveň Dňom boje žien celého sveta za zachovanie mieru, Dňom boja proti zbrojeniu proti neutrónovej bombe,“ píše sa v kronike.

„Prinúťme mohutným úsilím uchovať svetu mier, zabráňme výrobe neutrónovej bomby, ďalšiemu zbrojeniu a militaristickým snahám imperializmu! My, ženy, budeme neúnavne bojovať proti zničeniu ľudstva na planéte, lebo samy rozdávame život,“ znela výzva žien, ktorá sa zachovala v kronike Moraviec. Ako presne však tento boj vyzeral, sa už ďalej neuvádza.

Medzinárodný deň žien pripadajúci každoročne na 8. marec je medzinárodne uznávaný sviatok stanovený OSN k výročiu štrajku newyorkských krajčírok v roku 1908. Prvý sviatok MDŽ sa na našom území konal v roku 1921 a o rok neskôr nadobudol už masový charakter.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM