Rôzne

ODKAZ primátora Dušana Husára: Verím, že aj túto vlnu spoločne prekonáme!

Aké projekty sa Zlatým Moravciam podarilo zrealizovať, a ktoré pandémia zabrzdila? Primátor Dušan Husár sa rozhovoril aj o svojich plánoch na najbližšie obdobie.

Ilustračný obrázok k článku ODKAZ primátora Dušana Husára: Verím, že aj túto vlnu spoločne prekonáme!
Zdroj: Facebook.com/Dušan Husár , Dnes24.sk

Do komunálnych volieb zostáva necelý rok. Rozhodli sme sa preto vyspovedať prvého muža Zlatých Moraviec – primátora Dušana Husára.

V prvej časti nášho rozhovoru nám prezradil, ako pandémia ovplyvnila chod mesta. Dnes nám porozprával o projektoch, dotáciách a pridal aj odkaz všetkým Zlatomoravčanom.

Boli nejaké investičné či iné projekty, ktoré pandémia zabrzdila?

Okrem toho, že pandémia COVID-19 výrazným spôsobom spomalila procesy schvaľovania poskytovania finančných prostriedkov na projekty, do ktorých sa Mesto Zlaté Moravce zapojilo, príp. dlho avizované výzvy vôbec nevyšli. Jedným z nich je aj záujem Mesta Zlaté Moravce na zabezpečení odkanalizovania mestskej časti Prílepy, pričom výzva na zapojenie sa do takéhoto dôležitého projektu, zrazu nie je aktuálna, a to i napriek tomu, že Mesto Zlaté Moravce má na túto akciu pripravenú aj projektovú dokumentáciu aj stavebné povolenie.

Túto stavbu si však Mesto Zlaté Moravce v súčasnosti nedokáže financovať z vlastných zdrojov.

Čo sa naopak podarilo? Ktoré projekty radnica zrealizovala?

Mesto Zlaté Moravce aj popri prekonávaní pandémie ochorenia COVID-19, za dodržiavania všetkých epidemiologických opatrení a obmedzení nariadených Vládou SR, vo svojich plánoch nezaostávalo, práve naopak, z vlastných zdrojov sme vykonali rekonštrukciu Základnej umeleckej školy, kompletnú rekonštrukciu budovy Mestského úradu v Zlatých Moravciach, rekonštrukciu sociálnych zariadení v MŠ na Žitavskom nábreží a Štúrovej ulici, rozšírili sa kapacity na MŠ Kalinčiakovej, opravila sa strecha na Centre voľného času vrátane výmeny otvorových konštrukcii, rekonštrukcia jedálne, podlahy a soc. zariadení v budove ZŠ Robotnícka, rekonštrukcia dielne, učební a strechy na budove ZŠ Mojmírovej, vykonala sa rekonštrukcia komunikácie MK na Štúrovej ulici, oplotenie na cintoríne v MČ Prílepy.

Uskutočnilo sa dobudovanie kultúrno spoločenského areálu v MČ Chyzerovce, výstavbu novej časti cintorína a kolombária, výmena okien na kaštieli Miggazzi, rekonštrukcia sociálnych zariadení a v mestskom stredisku kultúry a športu, zakúpilo zberové vozidlo na komunálny odpad a traktor pre Technické služby mesta Zlaté Moravce, vybudovali sa stojiská pre komunálny odpad, zabezpečil sa zber a likvidácia kuchynského odpadu, vybudovanie kamerového systému v meste, vykurovací systém v KD v MČ Chyzerovce, vybudovalo nové osvetlenie na zimnom štadióne ako aj verejné osvetlenie na Továrenskej ulici, zrekonštruovali sa niektoré chodníky a miestne komunikácie a vybudovala sa MK na Družstevnej ulici, a vybudovali protipovodňové opatrenia.

Podarilo sa Zlatým Moravciam získať nejaké dotácie?

Mesto sa aktívne zapájalo do projektov na získanie nenávratných finančných prostriedkov, pričom z celkového počtu 16 projektov získalo Mesto Zlaté Moravce cca 1,7 mil. Eur na nasledovné projekty: Miestna občianska poriadková služba, Komunitné centrum, Podpora rozvoja športu – Detské multifunkčné ihrisko na Pribinovej ulici, Rozšírenie kamerového systému, Elektromobil, výmena otvorových konštrukcii na Základnej škole na Robotníckej ulici, Revitalizácia parku Janka Kráľa, podpora elektromobility – výstavba nabíjacej sanice, výstavba cyklistickej infraštruktúry, nákup komunálneho vozidla, rozvoj energetických služieb – energetické zhodnotenie verejných budov, zlepšenie vybavenia školskej jedálne, výmena dažďových zvodov na Župnom dome, rekonštrukcia kotolne v Základnej škole na Mojmírovej ulici.

Zároveň sa Mesto Zlaté Moravce pripravuje na ďalšie dôležité projekty, ktorými sú v súčasnosti vybudovanie Denného stacionára, Komunitného centra, výstavba dvoch nových bytoviek, rekonštrukcia domu opatrovateľskej služby, kde je cca 90 bytov, vybudovanie Environmentálneho centra, a Sociálno-rehabilitačného centa, vybudovanie športovísk, ako aj zabezpečenie prestupného bývania, vodozádržné opatrenia.

Akú pomoc mesto poskytlo podnikateľom a čo primátor odkazuje obyvateľom? Dočítate sa to na druhej strane!

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM