Správy

Nežná revolúcia sa nevyhla ani Zlatým Moravciam: Amfiteáter zaplnilo 4-TISÍC ľudí!

Slovensko si pripomína významné výročie. Po boku ostatných miesta sa do udalostí Nežnej revolúcie v roku 1989 zapojili aj Zlaté Moravce.

Ilustračný obrázok k článku Nežná revolúcia sa nevyhla ani Zlatým Moravciam: Amfiteáter zaplnilo 4-TISÍC ľudí!
Zdroj: archív TASR/Peter Lenhart

Vo štvrtok 17. novembra si pripomíname 33. výročie Nežnej revolúcie, ktorá znamenala veľké zmeny v našom štáte.

Do významných udalostí sa zapojili aj Zlaté Moravce, nie však v takej veľkej miere ako v iných, väčších mestách. Napriek tomu sa aj v Moravciach konala manifestácia.

Podobne ako inde, aj tu sa iniciatívy najskôr chopili miestni študenti. "Dňa 27. novembra zorganizovali miestni študenti z Gymnázia Janka Kráľa a SPTŠ v Zlatých Moravciach míting k týmto udalostiam,“ prezrádza kronika mesta.

Míting mal podľa kroniky dokonca zelenú od mestského národného výboru.

Zaplnili amfiteáter

Zhromaždenie sa zišlo o 14.00 hodine popoludní na miesnom amfiteátri v Moravciach.

"V amfiteátri sa zišlo okolo 4-tisíc ľudí. Na javisku sa vystriedali desiatky rečníkov, ktorí žiadali odstúpenie vládnych činiteľov, i odstúpenie niektorých predstaviteľov nášho mesta, zrušenie článku ústavy o vedúcej úlohy KSČ, slobodné demokratické voľby, za účasti viacerých politických strán, vyšetrenie zásahu poriadkových síl proti demonštrantom v Prahe, slobodu svetonázoru,“ opisuje kronika.

Prečítajte si tiež

Začalo sa to v Calexe

Počas revolučných dní mal v Zlatých Moravciach veľmi dôležitú úlohu aj štátny podnik Calex, kde sa sformovala zlatomoravecká Verejnosť proti Násiliu. Podľa kroniky sa v meste začala postupne pripravovať protestná manifestácia občanov VPN z Calexu. Tá sa konala šiesteho decembra.

„Boli vznesené pripomienky na prácu straníckych organizácií, na problémy v podniku Calex i v meste. Bola vznesená kritika na Nitriansky Hlas orgán OV KSS a Rady ONV i k práci okresných straníckych orgánov,“ uvádza sa v kronike. Miesto, kde konkrétne sa táto manifestácia udiala, sa tu nedozvedáme.

Prečítať si však môžeme, že tu vystúpili aj traja herci z bratislavských divadiel. Konkrétne to bol Ivan Krivosudský, Július Pántik a Július Vašek. Touto správou sa v kronike mesta končí mapovanie revolučných dní, ktoré sa odohrali v Zlatých Moravciach.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM