Richard Pročka Kultúra

Najstarší advokát v SR: Právnik z Moraviec má 100 rokov!

Štefan Lányi je najstarším žijúcim advokátom na Slovensku. Narodil sa 24. júla 1912 v Zlatých Moravciach. V týchto dňoch sa teda dožíva významného životného jubilea 100 rokov.

Po skončení stredoškolského vzdelania absolvoval Právnickú fakultu na Karlovej univerzite v Prahe, kde bol v roku 1936 promovaný za doktora práv. Po absolvovaní vysokej školy bol advokátskym koncipientom v Zlatých Moravciach a neskôr v Komárne, kde pôsobil až do decembra 1982, kedy ako 70-ročný odišiel do dôchodku.

Neskôr ako 78-ročný požiadal o opätovné zapísanie do zoznamu advokátov. Počas advokátskej praxe pôsobil vo všetkých právnych odvetviach, no v poslednom období sa venoval najmä obchodnému právu a nehnuteľnostiam. Ovláda aktívne nemecký a maďarský jazyk, ktorý vo svojej advokátskej praxi sústavne používal.

So svojou advokátskou činnosťou skončil v roku 2000 vo veku 88 rokov. Tento rok získal JUDr. Lányi najvyššie ocenenie Slovenskej advokátskej komory “za celoživotný prínos do advokácie”. SAK ním oceňuje kolegov predstavujúcich vzor hodnotného profesijného i osobného života.

moravce24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM