Správy

Na históriu nezabudli: Pochod partizánskym chodníkom pripomenul výročie SNP

Desiatky účastníkov sa v sobotu zišli na 32. ročníku Pochodu náučným partizánskym chodníkom v Zlatne.

Ilustračný obrázok k článku Na históriu nezabudli: Pochod partizánskym chodníkom pripomenul výročie SNP
Zdroj: Ministerstvo obrany SR

Ten sa každoročne koná v rámci osláv Slovenského národného povstania (SNP).

Pochod sa začal už v ranných hodinách kladením vencov k pamätníku SNP v obci Zlatno. Následne sa účastníci vydali na 12-kilometrový pochod do Skýcova, aby aj tam položili kvety k pamätníku Povstania.

„Tento rok sa uskutočňuje podujatie vzhľadom na zložitú epidemiologickú situáciu v obmedzenom režime. To znamená, že okrem pochodu a kladenia vencov nebude žiadny sprievodný program ani tradičné varenie guláša. Účastníkov sme preto vyzvali, aby si sami zabezpečili dostatok stravy a pitný režim,“ informoval o tom spoluorganizátor podujatia a zároveň starosta obce Skýcov Tomáš Kolembus.

Ako pripomenul, hlavným cieľom pochodu je okrem turistického zážitku aj priblíženie histórie partizánskeho odboja v tribečských horách.

Počas druhej svetovej vojny tam pôsobili tri veľké partizánske oddiely Zarubežnij, Plameň a Národný pomstiteľ, ktoré viedli legendárni partizánski velitelia Alexander Sviatogorov – Zorič, Putilov a Viktor Maximov.

Podľa pamätníkov mali partizánske oddiely viac ako 1100 mužov a ani napriek viacerým pokusom sa nemeckým jednotkám nedarilo obmedziť ich činnosť. Tá sa sústredila predovšetkým v okolí Skýcova, Zlatna, Zlatých Moraviec a Topoľčianok. Po odchode partizánov krátko pred oslobodením sa nemecké oddiely pomstili obyvateľom Skýcova za ich podporu odboja tým, že ich vyhnali z domovov a celú obec vypálili.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM