Samospráva

Mimoriadne zasadnutie poslancov: Rozhodovať budú o osude mestskej skládky odpadu

Na mestských poslancov čaká mimoriadne rokovanie. Hlasovať sa bude o rozšírení mestskej skládky komunálneho odpadu, ktorá sa v súčasnosti postupne blíži k naplneniu svojej kapacity.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadne zasadnutie poslancov: Rozhodovať budú o osude mestskej skládky odpadu
Zdroj: TASR

Mimoriadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva sa uskutoční v stredu 12. apríla 2017 o 16:00 hodine v obradnej sále Mestského strediska kultúry a športu v Zlatých Moravciach.

Blíži sa k dosiahnutiu maxima

Dôvodom konania tohto zastupiteľstva je mestská skládka komunálneho odpadu. Poslanci budú hlasovať o jej rozšírení, nakoľko sa tá už postupne blíži k dosiahnutiu svojho maxima. V súčasnosti je zaplnená na vyše 91 %. Podľa technickej správy vypracovanej spoločnosťou Deponia Systém z januára tohto roka postačuje voľná kapacita pri predpokladanom zavážaní skládky na úrovni vlaňajška približne 1,3 roka. Táto prvá etapa skládky komunálneho odpadu v Zlatých Moravciach bola uvedená do prevádzky v roku 2003.

Predpokladané náklady na výstavbu 2. etapy predstavujú 700 600 eur bez DPH. Financovanie bude taktiež predmetom rokovania mestského zastupiteľstva. „Ak sa v tomto roku nezačne výstavba druhej etapy, musíme sa v predstihu pripraviť na odvoz komunálneho odpadu z mesta a okolitých obcí na inú skládku,“ upozorňuje Eduard Čechovič z Technických služieb, ktoré sú správcom mestskej skládky. Takýto scenár by však bol podľa Čechoviča pre mesto finančne nevýhodný, nakoľko by to znamenalo naýšenie prepravných nákladov i nákladov na uloženie odpadu.

Dva roky čoskoro uplynú

Novú kazetu je potrebné vybudovať do vyčerpania prevádzkovanej kazety. Stavebné povolenie na výstavbu druhej etapy mestskej skládky v areáli jestvujúcej bolo vydané v júli 2015. Jej kapacita je 246 600 kubických metrov, s predpokladanou životnosťou rozšírenia na 19 rokov pri súčasnom množstve ukladaného odpadu. So stavbou však treba začať do dvoch rokov od jeho vydania, inak stráca stavebné povolenie platnosť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM