Správy

Mestská polícia vydala na december upozornenie: Občania, na toto si dávajte pozor!

Blíži sa december, mesiac Mikuláša, Vianoc a čas koncoročných bujarých osláv. So zábavou sú však spojené aj rôzne riziká. Mestská polícia Zlatých Moraviec už vydala svoje upozornenie.

Ilustračný obrázok k článku Mestská polícia vydala na december upozornenie: Občania, na toto si dávajte pozor!
Zdroj: TASR

December klope na dvere. Už tradične so sebou prinesie rôzne oslavy a zábavy, ktoré sú spojené s najkrajšími sviatkami roka a so Silvestrom. Tieto oslavy sú často ruka v ruke spojené s používaním rôznej zábavnej pyrotechniky. Práve k nej vydala naša mestská polícia upozornenie pre občanov.

Polícia upozorňuje

Mestská polícia Zlaté Moravce v súvislosti s používaním zábavnej pyrotechniky upozorňuje občanov na jej bezpečné používanie a skladovanie. Súčasne všetkých vyzýva na ohľaduplnosť voči všetkým spoluobčanom a domácim zvieratám, ktorých môže nadmerný hluk rušiť,“ vyzývajú muži zákona.

Používanie zábavnej pyrotechniky upravuje Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta Zlaté Moravce č. 5/2016 o používaní pyrotechnických výrobkov na zábavné a oslavné účely na území mesta Zlaté Moravce. „V prípade, že mestská polícia zistí, že bola naplnená skutková podstata priestupku podľa § 47 ods. 1 písm. ch) alebo § 48 zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch, môže páchateľovi uložiť pokutu,“ informuje mestská polícia.

Koľko vyjde pokuta?

Podľa platného VZN sa priestupku dopustí ten, kto sám alebo spoločne s inými použije zábavnú pyrotechniku na verejných priestranstvách Mesta s výnimkou použitia v čase od 18:00 hod. dňa 31. decembra kalendárneho roka do 2:00 hod dňa 1. januára kalendárneho roka; použije zábavnú pyrotechniku v bezprostrednej blízkosti iných osôb; prípadne ten, kto použije zábavnú pyrotechniku tak, že ohrozí život, zdravie, majetok občanov, alebo ohrozí zviera.

Ako ďalej uvádza platné VZN, fyzickej osobne možno uložiť za porušenie tohto nariadenia pokutu do výšky 33 eur, právnickej osobe alebo fyzickej osobe-podnikateľovi je možné uložiť pokutu až do výšky 6 638 eur, a to mestom v zastúpení primátora mesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM