Richard Pročka Rôzne

Koniec problémov Murgašovej ulice?

Budú obyvatelia Murgašovej ulice už tento rok spokojní? Čaká ich koniec trápenia, ktoré trvá už celé desaťročia?

Murgašova ulica bola už od začiatku urobená len provizórne, potom už len chátrala. V tomto duchu sa vyjadrujú o ulici samotní jej obyvatelia. Keďže si v minulosti stav ulice nik z mesta nevšímal a večné nekvalitné plátanie dier nepomáhalo, rozhodli sa konať na vlastné náklady. V roku 2002 bol vypracovaný projekt s kompletnou dokumentáciou potrebnou k stavebnému povoleniu. To, že skompletizovať túto dokumentáciu nie je ľahká vec, obyvatelia pocítili na vlastnej koži a ešte dnes na to spomínajú ako na takmer rok trvajúce byrokratické vybavovačky. Nakoniec boli snahy korunované úspechom a stavebné povolenie bolo vydané. Stačilo už len vyčleniť peniaze z rozpočtu mesta. A tu začalo ďalšie čakanie. Ani petícia v roku 2004 a opätovne v roku 2007 nič nezmenila. Bývalé vedenie mesta vždy ohľadom prideľovania peňazí uprednostnilo niečo iné a Murgašova ulica sa zmenila doslova na tankodrom. Diery sú všade a dosahujú hĺbku aj cez 10 centimetrov. Stačí menší dážď a ulica sa pre zle riešenú kanalizáciu mení na tečúcu rieku. Voda presakuje do základov a pivníc rodinných domov a autá špliechajú blato priamo na fasády.

Až v roku 2011, po zmene vedenia, sa veci dostali konečne do pohybu. Nový primátor mesta Peter Lednár zaradil Murgašovu ulicu medzi svoje priority. Mestský úrad nás informoval, že: „na stavbu je vypracovaná projektová dokumentácia a vydané platné stavebné povolenie. K realizácii stavby dôjde ešte v tomto roku so zahájením prác začiatkom jesene. Predpokladaná doba výstavby je 2–3 mesiace.“ Obyvatelia neskrývajú nadšenie, no vďaka rokom prázdnych sľubov uveria až vtedy, keď realizáciu uvidia na vlastné oči.

V rámci rekonštrukcie je podľa mestského úradu naplánovaná kompletná oprava vozovky a jej odvodnenie do existujúcej kanalizácie, tiež vybudovanie nového chodníka na opačnej strane ulice v dotyku s oplotením rodinných domov a vybudovanie zvislého a vodorovného dopravného značenia. Ulica bude aj bezbariérovo zabezpečená v miestach prechodov pre chodcov.

Koniec problémov Murgašovej ulice?
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM