Veronika Kalinová Správy

Komíny v bytovkách ohrozujú Zlatomoravčanov: Mesto ich bude rekonštruovať

Na 26. mestskom zastupiteľstve sa rokovalo aj o rekonštrukcii komínov v bytových domoch na Ulici 1. mája. K oprave by malo dôjsť hlavne z obavy pred možným požiarom a samovoľným uvoľneným. Poslanci napokon našli v rozpočte financie a rekonštrukciu schválili.

Ilustračný obrázok k článku Komíny v bytovkách ohrozujú Zlatomoravčanov: Mesto ich bude rekonštruovať
Zdroj: Dnes24.sk

Vydaný zákaz používania komínov

Komíny v bytovkách vo vlastníctve mesta na Ul. 1. mája sú dlhodobo v nevyhovujúcom stave. Z dôvodu požiarnej ochrany a bezpečnosti obyvateľov bytoviek mesto pristúpilo k nutnej rekonštrukcii komínov.

„Prevažná väčšina komínov na Ulici 1. mája č. 21, 23, 25, 27, 34, 36, 38, 47, 49, 52, 54 a 56 nevyhovuje a je vydaný zákaz používania komínov až do odstránenia závad,“ píše sa v návrhu.

Hrozí samovoľné uvoľnenie

Pri kontrole komínov sa našli mnohé nedostatky ako napríklad rozbité vymetacie komínové dvierka, chýbajúce kontrolné vyberacie komínové dvierka v päte komínov, upchaté komínové prieduchy či popraskané komínové azbestové nástavce.

„Narušené je aj zamurovanie, pričom hrozí samovoľné uvoľnenie a prípadne ich pád a úraz pre chodcov a obyvateľov bytovky,“ uviedol primátor mesta v návrhu.

Financie sa v rozpočte našli

Predpokladaná výška výdavkov na základe predbežných cenových kalkulácií je 35 000 eur. Na pokrytie tejto sumy sa použijú prostriedky z Rezervného fondu vo výške 5 000 eur a prostriedky z Fondu rozvoja bývania vo výške 16 000 eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM