Kristína Striešková Rôzne

Kolaudácii padlo za obeť sedem stromov

Poslední audítori vyčítali mestu aj niekoľko neskolaudovaných nehnuteľností a stavieb. Týka sa to aj centra mesta, konkrétne zrekonštruovaného Námestia Andreja Hlinku. Dôvodom boli staré stromy, ktoré sú dnes už minulosťou.

Mesto zhruba pred deviatimi rokmi začalo s rekonštrukciou námestia. V jednej z fáz rekonštrukcie bolo aj vypílenie stromov na námestí. Vtedy sa proti likvidácii zelene zdvihla vlna protestov. Žiaci cirkevnej školy dokonca vytvorili živú reťaz. Časť obyvateľov Zlatých Moraviec irituje, že v posledných rokoch sa stáva takmer pravidlom, že obnovy námestí či parkov sprevádzajú výruby stromov. S otázkou povolenia výrubu, sme sa obrátili na prednostu mestského úradu Jána Jamricha. Bolo to v čase, keď niektoré stromy ešte stáli. Odpoveď prišla 17. apríla, takmer tri týždne po vypílení stromov. V dôsledku objektívnosti dať priestor aj prednostovi MsÚ, sme zadržali vyjadrenie riaditeľa Záhradníckych služieb a správcu zelene v meste Mariána Tomajka. Dnes vám ho ponúkame. ** [color=#0000cc]Ján Jamrich: Výrub bol riadne povolený[/color]**

„Výrub 7 ks stromov sa uskutočnil v súlade so schválenou projektovou dokumentáciou na stavbu „Rekonštrukcia Nám. A. Hlinku ZM. K výrubu predmetných stromov vydal súhlasné stanovisko v rámci vyjadrenia sa k projektovej dokumentácii stavby aj Okresný úrad – odbor životného prostredia, oddelenie SoŽP a ÚP v Zlatých Moravciach. Výrub stromov uskutočňuje organizácia Záhradnícke služby mesta Zlaté Moravce. V súčasnosti sú práce pred dokončením. Následne po ich ukončení budú vykonané ďalšie ukončovanie práce na úprave námestia. Práce budú v zásade spočívať predovšetkým vo vybudovaní dopravného koridoru pre zásobovacie vozidlá a úprava plôch po odstránených stromoch položením zámkovej dlažby. Finančne, aj realizačne budú tieto práce zabezpečované organizáciou Záhradnícke služby mesta Zlaté Moravce.“ Objasnil situáciu prednosta Jamrich. ** [color=#0000cc]­Marián Tomajko: V starých stromoch je zakotvená časť histórie[/color]**

Mesto Zlaté Moravce a správca verejnej zelene Záhradnícke služby si vážia staré stromy a snažíme sa ich zachovať pre budúce generácie lebo majú nenahraditeľnú hodnotu. Na starom strome, ktorý je vysoký 20 m a široký 12 m, každý rok narastie viac ako 600 tisíc listov, ktoré spolu tvoria 1200 m2 plochy. Spolu s prieduchmi v listoch sa vymení vzduch s rozlohou okolo 15 000 m2, čo sú približne dve futbalové ihriská. Počas jedného slnečného dňa spracuje 9 400 litrov alebo 18 kg oxidu uhličitého. Na to, aby strom prečistil 18 kg oxidu uhličitého /CO2/ musí listami prejsť 36 000 m3 vzduchu. Pri tomto procese sa každý deň cez listy prefiltruje aj väčšina baktérií, plesní, prachu a ostatných škodlivých látok. Zároveň takýto strom odparí do ovzdušia 400 litrov vody, 13 kg kyslíka, ktorý vzniká pomocou fotosyntézy ako odpad a pokryje spotrebu asi 10 ľudí.

Tieto hodnoty každého takéhoto stromu poznáme, a preto sa snažíme staré stromy zachovať. No žiaľ, vyskytnú sa aj dôvody, pre ktoré je potrebné takého staré stromy aj vyrúbať, nie z toho dôvodu, že niekto si to praje, alebo argumentuje, že padá lístie a je z toho neporiadok. Lístie všade vo vyspelých krajinách sa nepovažuje za špinu, ale za biologický zdroj, ktorý sa dá zužitkovať. Čiastočným rozkladom zásobuje pôdu minerálnymi látkami a humusom. Jedným z dôvodov výrubu stromov je vážne poškodenie stromu, alebo jeho úhyn tak, že sa nedá obnoviť jeho vitalita. Na Nám. A. Hlinku bola v roku 2003 vykonaná čiastočná rekonštrukcia námestia, na základe vypracovaného projektu Ing. arch. Antona Supuku, ktorý počítal s odstránením starých stromov – Sophorajaponica. Obvod kmeňa majú od 259 cm až po najmenší 162 cm. Týchto stromov je päť, ďalej sa tu nachádzajú 2 ks lipy malolistej – Thiliacordata obvod kmeňa 133 cm – 117 cm. Tieto stromy je potrebné odstrániť, aby mohla byť vykonaná kolaudácia Námestia A. Hlinku. Na stromy bolo vydané povolenie na výrub, ktoré však bolo z neznámych dôvodov v predošlých rokoch zastavené. Pod stromami sú na základe vypracovaného projektu vysadené vzrastlé stromy lipy striebristej – Thiliaargentea, ktoré sa nemôžu rozvíjať, lebo staré stromy im v tom bránia. K výrubu stromov sa prikročí v zákonom stanovenej lehote.

Pevne veríme, že každý rozumný človek pochopí, že i keď je nám ľúto za starými stromami, v ktorých je zakotvená časť zlatomoraveckej histórie, je potrebné dovoliť novým stromom rásť a plniť úlohu, ktorú majú pre budúce generácie na tomto námestí ešte ďalších vyše sto rokov.

Anna Mondočková

Kolaudacia_stromy
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM