Peter Klimant Rôzne

Kino Tekov zavreté, čo však premietanie pod nočnou oblohou? Odpoveď vás zrejme neprekvapí...

Milovníci filmových noviniek to majú v našom meste naozaj ťažké. Kino Tekov nepremieta od jesene a tak skoro ani nebude. Kedysi sa však filmy pravidelne púšťali na mestskom amfiteátri. Dočkajú sa toto leto Zlatomoravčania romantického premietania pod holým nebom?

Ilustračný obrázok k článku Kino Tekov zavreté, čo však premietanie pod nočnou oblohou? Odpoveď vás zrejme neprekvapí...
Zdroj: Dnes24.sk

Filmuchtiví Zlatomoravčania majú v našom meste jednoducho smolu. Kino Tekov pre technické problémy dlhodobo nepremieta a tak skoro ani nebude. Okrem Tekova majú Zlaté Moravce už len jedno miesto, kde je možné filmy premietať, aj to len v lete. Tým miestom je mestský amfiteáter. Tam však fanúšikovia kinematografie taktiež nepochodia. Naposledy sa tam premietalo v roku 2010. Viacero ľudí z mesta si však kladie otázku – kým Tekov nefunguje, neobnoví sa v Moravciach premietanie aspoň v lete pod nočnou oblohou?

„Kedysi sme chodili v lete pozerať filmy na amfík. To však zrušili. Keď ale teraz kino nefunguje, nechápem prečo mesto neobnoví premietanie filmov aspoň tam,“ čuduje sa naša čitateľka Adriana. Podobnú otázku sme videli aj na službe odkazprestarostu, cez ktorú ľudia zasielajú radnici svoje podnety. Peter sa pýtal mesta, či sa toto leto bude na amfiteátri premietať. Bude sa?

Premietať sa nebude

Mestský amfiteáter, podobne ako kino Tekov, spravuje Mestské stredisko kultúry a športu. S otázkami sme sa preto obrátili na Simonu Holubovú, poverenú riaditeľku tohto mestského podniku. Dobré správy nám však nepovedala. Podľa jej vyjadrení sa premietania na zlatomoraveckom amfiteátri najbližšiu dobu určite nedočkáme.

„O premietaní na amfiteátri platí to isté, prečo sa nebude premietať v kine. Jedná sa o ten istý prístroj. Čiže, keď neviem premietať novinky v kine, tak ich neviem premietnuť ani na amfiteátri. Nová digitálna technika na premietanie stojí okolo 100 000 eur, na to MSKŠ a ani mesto financie nemá,“ vysvetľuje Holubová

Ako ďalej dodala, premietanie starých filmov vraj nemá zmysel. „Premietať teda môžeme len staré filmy, ktoré si bežne zakúpite v obchodnom centre za 2–5 eur, my však máme oveľa vyššie náklady. Platíme požičovné za film od 20 do 30 eur, v závislosti od žánru. No a pri dvoch až piatich návštevníkoch sme boli vysoko stratoví,“ povedala Holubová.

Ľudia vraj nemali záujem

Návštevnosť amfiteátra, ale i samotného kina Tekov, bola podľa vyjadrení riaditeľky Holubovej vyslovene až mizerná. „Skončili sa staré dobré časy amfiteátrov, keď tam na filmy chodilo veľa ľudí. My sme v roku 2010 z tohto dôvodu premietali naposledy. Skúsili sme jeden experiment, či sa tam oplatí ešte premietať a návštevnosť nám jasne dokázala, že nie,“ povedala riaditeľka.

Pre ilustráciu nám zaslala i zopár čísiel. Napríklad na večerné premietanie 8. augusta 2010 prišlo na amfík len 24 návštevníkov. Štvrtého augusta toho istého roku ich ale bolo až 48. To sú však podľa riaditeľky ešte tie lepšie čísla.

Čítajte tiež:

Kino Tekov stále nepremieta: Nájdu sa v pripravovanom rozpočte peniaze na jeho opravu?

Filmuchtiví Zlatomoravčania sú zúfalí: Kino Tekov dlhodobo nepremieta, čo sa deje?

V Moravciach sa premietajú filmy už sto rokov: Táto snímka hrala v kine Tekov ako prvá…

Na fotke: Amfiteáter Zlaté Moravce

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM