Kultúra

Hrušov sa bude rekonštruovať: Župa na obnovu vyčlenila 3-tisíc eur

Nitrianska župa aj tento rok podporí obnovu stredovekého architektonického dedičstva hrad Hrušov. Príspevok 3-tisíc eur získa Združenie NK – Leustach na rekonštrukciu severného paláca hradného jadra a múra druhého predhradia na hrade Hrušov.

Ilustračný obrázok k článku Hrušov sa bude rekonštruovať: Župa na obnovu vyčlenila 3-tisíc eur
Zdroj: Dnes24.sk

Prenájom dobrovoľníckemu združeniu bola jedna z ciest, ako zachrániť ruiny hradu pred rozpadom. O peniaze na rekonštrukčné práce môže totiž žiadať iba vlastník alebo dlhodobý nájomca pamiatky.

Hrad Hrušov, historická pamiatka neďaleko Skýcova, leží v pohorí Tríbeč. Dnes je to zakonzervovaný hradný areál s vyčisteným okolím a kde-tu lavičkou. Na obnove hradu pracuje občianske združenie Leustach od roku 2005. Pod dohľadom odborníkov spevňujú narušené múry. Najstaršia písomná správa o hrade pochádza z roku 1316, keď sa ho zmocnil Matúš Čák Trenčiansky. Strážil dôležitú obchodnú cestu z Požitavia do Ponitria.Na obnove osemstoročného hradu sa podieľal aj prvý československý prezident T. G. Masaryk, ktorý toto miesto veľmi rád navštevoval počas svojich pobytov v Topoľčiankach. V roku 1928 odsúhlasil 400-tisíc československých korún na základné opravy.

Rekonštrukcia ďalších pamiatok

Na obnovu pamiatok má kraj v roku 2013 vo svojom rozpočte schválených 28 200 eur. Úrad zaevidoval 19 žiadostí o dotáciu v celkovej hodnote 79 820,34 eur. Biskupstvo v Nitre dostane najviac peňazí, a to na Katedrálny chrám – Baziliku sv. Emeráma na Nitrianskom hrade. Má ísť o zreštaurovanie kamennej balustrády veže katedrály, (architektonických článkov a sochárskej výzdoby) v celkovej sume 3 200 eur, príspevok 3 000 eur získa združenie NK –Leustach. Tretiu najvyššiu dotáciu v hodnote 2 800 eur získa Kostol sv. Ondreja v Komárne.

Župa finančne podporí sumou 2 000 eur aj mauzóleum šľachtickej rodiny Migazzi v Zlatých Moravciach. Takú istú sumu dá aj na obnovu zemianskej kúrie v Malých Vozokanoch a 700 eur na revitalizáciu zelene historického parku pri kaštieli v Novej Vsi nad Žitavou.

Autor: Anna Mondočková

Foto: autor a Anton Kaiser

Obnova Hrušova
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM