Peter Klimant Rôzne

FOTO: Úchvatné zábery veľkého nebeského divadla. Takto padali hviezdy nad Topoľčiankami

Na nočnej oblohe sme mohli vidieť úchvatné divadlo. Postaral sa oň meteorologický roj Perzeid, ktorý bol práve v týchto dňoch najlepšie pozorovateľný. Takzvané slzy svätého Vavrinca sme sledovali aj v našom regióne. Takto parádne ich zachytil nad Topoľčiankami náš čitateľ Ivan...

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Úchvatné zábery veľkého nebeského divadla. Takto padali hviezdy nad Topoľčiankami
Zdroj: Dnes24.sk

Meteorologický roj Perzeid môžeme pozorovať na severozápadnej až severovýchodnej nočnej oblohe od 23. júla do 24. augusta, ich vrchol však už nastal. Najviac padajúcich hviezd sme mohli vidieť v noci z 12. na 13. augusta, kedy sme za hodinu mohli pozorovať až sto meteorov.

Takzvané slzy svätého Vavrinca počas ich pozorovacieho maxima sledoval v neďalekých Topoľčiankach i fotograf Ivan Klbik, ktorému sa Perzeidy podarilo zachytiť v ich plnej paráde. Jeho fotky si môžete pozrieť v našej priloženej fotogalérii. Čo však treba mať na to, aby ste aj vy urobili takéto skvelé zábery? „Na fotografovanie astronomických objektov na nočnej oblohe potrebujeme, okrem priaznivého počasia, digitálnu zrkadlovku s citlivým objektívom, statív, intervalometer. Dobré je mať aj zopár astroaplikácií v smartfóne alebo tablete, ktoré nám uľahčia určenie pozícií sledovaných objektov,“ odpovedal Ivan, ktorý konkrétne zachytil Perzeidy v súhvezdí Veľkej medvedice a v súhvezdí Perzeus.

Pokiaľ si chcete aj vy spraviť takéto parádne fotky, či si len túžite vychutnať romantiku pod padajúcimi hviezdami, stále máte možnosť. Napriek tomu, že hlavné maximum je už síce za nami, zúfať ešte nemusíte. Vesmírne divadlo bude totiž pozorovateľné až do spomínaného 24. augusta. Času je tak stále habadej.

„Perzeidy dostali svoj názov podľa súhvezdia Perzeus, v ktorom sa nachádza miesto, odkiaľ meteory vylietajú. Sú to vlastne malé častice uvoľnené z kométy 109P/Swift-Tuttle, ktoré zhoria počas preletu našou atmosférou, pričom vytvárajú svetelný efekt,“ vysvetlil Ivan pôvod padajúcich hviezd.

Čítajte tiež:

Šimon sa môže pochváliť veľkým fotoúlovkom: Počas búrky zachytil blesk v plnej paráde, pozrite si to!

Romantika nad Moravcami, ktorú musíte vidieť: Modrý Mesiac sa podarilo zachytiť naozaj parádne!

Foto: Ivan Klbik

Perzeidy nad Topoľčiankami prostredníctvom objektívu fotografa Ivana Klbika
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM