Peter Klimant Rôzne

FOTO: Neuveriteľná premena hradu Gýmeš. Takto dobrovoľníci rokmi práce zmenili jeho vzhľad

Gýmeš je už dlhé roky v rukách skupiny dobrovoľníkov, ktorí sa o známu zrúcaninu pravidelne starajú a postupne ju opravujú. Hrad počas ich pôsobenia poriadne zmenil svoj vzhľad k lepšiemu. Pozrite si výsledky ich práce vo veľkej foto porovnávačke, od začiatku ich prác až po poslednú veľkú brigádu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Neuveriteľná premena hradu Gýmeš. Takto dobrovoľníci rokmi práce zmenili jeho vzhľad
Zdroj: Dnes24.sk

Dobrovoľníci sa o hrad Gýmeš starajú už od roku 2005. Vtedy to bolo ešte pod hlavičkou občianskeho združenia Leustach. To zastrešovalo dobrovoľnícke aktivity na hrade do novembra 2011, kedy došlo k vzniku občianskeho združenia Castrum Ghymes, ktoré sa o hrad stará do dnešných dní.

Združenie na hrade pravidelne organizuje rôzne pracovné brigády, ktorých cieľom je záchrana tejto známej pamiatky. Len nedávno sa na Gýmeši uskutočnila najväčšia brigáda tohto leta spojená s archeologickým výskumom, pri ktorom sa podarilo odkryť viaceré tajomstvá hradu.

Gýmeš od začiatku pôsobenia dobrovoľníkov poriadne zlepšil svoj vzhľad. Obrovský kus vykonanej práce je vidieť najmä na bastióne, ktorý sa zmenil na nepoznanie. Jeho zmenu si môžete pozrieť na titulnej fotografii k článku. Celkovo sa však na hrade udialo viacero opráv, ktoré sa postarali nie len o jeho krajší vzhľad, ale aj o zvýšenie celkovej bezpečnosti pre turistov.

Opravné práce však tento rok ešte nekončia. Podľa Andreja Košúta zo združenia Castrum Ghymes je ešte stále veľa rozrobených vecí, ktoré sa budú dokončievať počas septembra.

Pozrite si veľkú zmenu hradu Gýmeš v našej priloženej fotogalérii. Naľavo je stav pred akýmkoľvek zásahom a napravo stav po opravných prácach.

Foto: Castrum Ghymes

Neuveriteľná premena: Hrad Gýmeš sa rokmi poriadne skrášlil
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM