Peter Klimant Rôzne

FOTO: Na hrade Hrušov odkryli významný objav, zažil i Františka II. Rákociho

Významný objav v našich končinách. Archeológovia odkryli na hrade Hrušov pamiatku, ktorá si pamätá Alžbetu Rákociovú i Františka II Rákociho. Pozrite si to.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na hrade Hrušov odkryli významný objav, zažil i Františka II. Rákociho
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Počas leta prebehol na hrade Hrušov dvojtýždňový archeologický workshop, ktorý organizovalo občianske združenie Leustach v spolupráci s Univerzitou Konštantína Filozofa v Nitre (UKF), katedrou archeológie.

400-ročný objav

Archeológom sa spoločne s dobrovoľníkmi podarilo počas tohto workshopu objaviť podľa ich slov niečo naozaj významné. „Podarilo sa objaviť vo východnom paláci 400-ročné podlahy, po ktorých chodili Rákociovci, Alžbeta Rákociová a určite aj František II Rákoci. Takže niečo také, čo sme len tak tajne dúfali, že možno, ale naozaj sa to potvrdilo,“ povedal Jozef Blaho z občianskeho združenia Leustach, ktoré sa o hradnú zrúcaninu dlhodobo stará.

Nejde však o žiadny veľký kus podlahy. Podľa Blaha ide len o fragmenty, nič to však nemení na veľkosti objavu. „Sú to len fragmenty, pretože veľká časť toho paláca sa zrútila pred takmer 200 rokmi, ale v jej útrobách sa našli približne dvakrát dva metre 400-ročné podlahy na tehlách a maltové lôžko. Niečo úžasné, takže obrovská radosť,“ vyjadril sa Blaho.

Plánujú múzeum

Fragmenty podlahy neboli jedinou vecou, čo sa archeológom podarilo počas ich dvojtýždňovej práce na Hrušove nájsť. „Objavili sa aj krásne zvyšky črepov, máme tam aj nejaké železné predmety, dokonca minca, ktorá môže mať cenu zlata v tom, že našla sa v zásype klenby a zadatuje pravdepodobne aj vznik toho paláca takmer na rok,“ vysvetľuje Blaho.

Všetky predmety, ktoré sa počas dvojtýždňového výskumu našli sú teraz v rukách odborníkov -študentov UKF a archeológov, ktorí ich čistia a dokumentujú. „O niekoľko mesiacov dostaneme obrovskú nálezovú správu a dostaneme tie predmety naspäť a v budúcnosti by mali slúžiť tu, v múzeu, ktoré tu máme vysnívané,“ povedal Blaho.

Múzeum by podľa jeho slov mohlo na hrade vzniknúť približne do piatich rokov. Malo by ísť o malú expozíciu, v ktorej by návštevníci našli tie najkrajšie predmety, ktoré budú poukazovať na vývoj hradu, architektonické články, no i bežné predmety, ktoré sa tu v minulosti denne využívali.

Môže vás zaujímať:

Hrad Gýmeš čaká archeologický výskum: Zapojiť sa môžu aj dobrovoľníci

400-ročná podlaha, po ktorej sa prechádzali Rákociovci uzrela svetlo sveta
5
Galéria
Zdroj: OZ Leustach
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM