Peter Klimant Rôzne

FOTO: Hrad Gýmeš je zas o niečo krajší. Desiatky detí sa pustili do veľkej brigády

Desiatky školákov si vyhrnuli rukávy a pustili sa do práce. Hrad Gýmeš zažil veľkú brigádu detí, ktoré našu známu pamiatku dali do pucu už tretí rok po sebe.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Hrad Gýmeš je zas o niečo krajší. Desiatky detí sa pustili do veľkej brigády
Zdroj: archív OZ CASTRUM GHYMES

V júni bolo na Gýmeši poriadne rušno. Až 64 žiakov z 5. a 8. ročníka Základnej školy v Močenku si vyhrnuli rukávy a pustili sa na známej hradnej zrúcanine do veľkej brigády.

Vyčistili areál hradu

Deti svojou prácou podali pomocnú ruku občianskemu združeniu (OZ) Castrum Ghymes, ktoré sa o hrad dlhodobo stará. Akcia sa uskutočnila v rámci tábora organizovaného Anežkou Križkovou z Chatovej osady pod Gýmešom.

„Nakoľko sa nám spolupráca v minulosti osvedčila, išlo už o tretí ročník takejto spoločnej akcie na hrade. Okrem prehliadky hradu sa deti venovali hrobľovaniu a presunu kameňa a čisteniu areálu hradu od náletovej zelene,“ vyjadril sa Andrej Košút z OZ Castrum Ghymes.

Brigádovalo sa aj v máji

Nejdem pritom o prvú brigádu školákov na hrade v tomto roku. V máji zorganizovalo OZ Castrum Ghymes v spolupráci s pani Križkovou z Chatovej osady pod Gýmešom a členmi Stráže prírody brigádu spojenú s prednáškou pre deti a pedagogický dozor zo Základnej školy v Červenom Hrádku.

„Na akcii sa zúčastnilo celkom 35 detí, v priebehu prednášky si mohli vyskúšať zarábanie vápennej malty a zúčastnili sa aj ukážky murovania. Následne pomáhali s presunom tehly na uskladnenie,“ povedal Košút.

Zábery z júnovej brigády detí na hrade Gýmeš si môžete pozrieť v našej priloženej fotogalérii.

Deti z Močenku brigádovali na hrade Gýmeš
10
Galéria
Zdroj: archív OZ CASTRUM GHYMES
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM