Samospráva

Ekonomická či energetická kríza? Nitriansky kraj hlási, že je PRIPRAVENÝ

Vysoké ceny elektriny a ekonomická kríza sú aktuálne najväčším strašiakom. Ako je na tieto hrozby pripravený Nitriansky samosprávny kraj?

Ilustračný obrázok k článku Ekonomická či energetická kríza? Nitriansky kraj hlási, že je PRIPRAVENÝ
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič , Pixabay.com

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) je na prípadné ekonomické či energetické krízové situácie pripravený. Vyhlásil to predseda NSK Milan Belica, ktorý sa okrem iného opiera aj o hodnotenie mimovládnej organizácie INEKO. Podľa nej má NSK ako jediný z krajských samospráv finančné zdravie hodnotené ako veľmi dobré.

Čo ak všetko zlyhá?

Podľa Belicu môže byť rok 2023 pre samosprávy veľmi zložitý, preto je dôležité, aby boli voči krízovým situáciám odolné.

„Prvým krokom je dobré hospodárenie. NSK má slušný objem rezervy. To je prvý obranný val a stupeň odolnosti voči bodovým problémom, ktoré môžu nastať. Druhý stupeň je oveľa dôležitejší. Je to nízka zadlženosť. Keď zlyhá všetko, tak si môžeme zobrať relatívne slušné objemy úverov a zachrániť ekonomiku a hlavne ľudí, ktorí sú odkázaní na naše služby. Teda sociálne domovy, infraštruktúra, školy a podobne,“ vysvetlil Belica.

Prečítajte si tiež

Okrem finančnej neistoty čelia samosprávy aj nárastu cien za energie. Podľa Belicu je dôležité, že kraj dokázal nakúpiť elektrickú energiu ešte za výhodné ceny.

„Súčasne organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK šetria energiu optimalizáciou režimu vykurovania a prípravy teplej úžitkovej vody. Určite však neurobíme to, že by sme vystavili neprimeranému chladu žiakov alebo učiteľov na našich školách, či klientov zariadení sociálnych služieb. Sú aj iné možnosti, ako šetriť a túto situáciu riešiť,“ vyhlásil Belica.

Problémové spory

Zároveň upozornil, že súčasnú situáciu samosprávam značne komplikujú aj spory pri zostavovaní štátneho rozpočtu. „Treba si uvedomiť, že to nie je len rozpočet vlády. Do neho patria aj rozpočty regionálnej samosprávy a obcí, ktoré nemajú údaje na to, aby si vypracovali svoje vlastné rozpočty. Obávam sa, že samosprávy, keď nepoznajú príslušné parametre, svoje rozpočty ani nebudú schopné vypracovať. Bude im tak hroziť rozpočtové provizórium, čo je veľmi nebezpečné,“ dodal Belica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM