Správy

Zvýšenie platu počas pandémie? Primátorka Topoľčian REAGUJE!

Sociálne siete zaplavili informácie o údajnom zvýšení platu primátorky počas trvajúcej pandémie koronavírusu. Hlava mesta sa rozhodla reagovať.

Ilustračný obrázok k článku Zvýšenie platu počas pandémie? Primátorka Topoľčian REAGUJE!
Zdroj: Dnes24.sk

Primátorka Topoľčian Alexandra Gieciová poprela informácie o zvýšení svojho platu počas pandémie nového koronavírusu, ktoré sa začali šíriť predovšetkým na sociálnych sieťach a vzbudili vlnu nevôle u obyvateľov mesta.

„Do 30. júna 2019 som mala plat základný. Rozhodnutím mestského zastupiteľstva mi bol plat zvýšený od 1. júla 2019 o 50 percent. Od 1. apríla tohto roka som požiadala o zníženie z 50 na 45 percent,“ vyjadrila sa primátorka.

Plat primátora určuje zákon a odvíja sa od počtu obyvateľov. Je súčinom koeficientu a priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve. Tá sa upravuje každý rok.

Zákon hovorí aj o tom, že základný plat môže zvýšiť mestské zastupiteľstvo až o 60 percent.

Aktuálne zo Slovenska

V roku 2020 napriek pandémii primátorka Topoľčian nemala znížený plat, preto sa rozhodla prispievať na podporu Nadácie mesta Topoľčany, z ktorej samospráva pomáha občanom v núdzi.

„Dá sa to overiť na transparentnom účte nadácie. Môj plat bol vždy zverejnený, dostupný, neurčila som si ho sama, ani mi ho neschválil viceprimátor,“ poprela primátorka informácie o zvýšení svojho platu počas pandémie. Aktuálne predstavuje plat primátorky Topoľčian 5 274 eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM