Kultúra

Zaujímavá novinka v Tribečskom múzeu: Veterinár Jeřábek spomína na Zambiu

Spomienky, zážitky a zbierku predmetov Milana Jeřábka, ktoré získal počas svojho desaťročného pobytu v Zambii, predstavuje výstava Spomienky na Zambiu v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá novinka v Tribečskom múzeu: Veterinár Jeřábek spomína na Zambiu
Zdroj: TASR

Množstvo predmetov a fotografií dokumentuje prírodné a kultúrnohistorické zaujímavosti krajiny, všedný i sviatočný život jej obyvateľov. Výstava potrvá do 18. augusta.

Vyštudovaný veterinár Milan Jeřábek prišiel na africký kontinent v roku 1977. Najskôr pôsobil v zambijskej Kolome ako expert a štátny okresný veterinárny lekár, od roku 1980 pracoval pre spoločnosť komerčných farmárov so sídlom v Chome. Po návrate na Slovensko pokračoval vo veterinárnej praxi v Bajči v okrese Komárno. Od roku 1992 je na dôchodku.

„Už od prvej chvíle môjho vstupu na africkú pôdu som vedel, že po návrate domov sa budem chcieť o svoje zážitky podeliť s každým, kto bude mať záujem. Preto sme spolu s manželkou a synom Milanom hneď začali zbierať všetky predmety, ktoré by čo najvernejšie priblížili prírodu, kultúru a život obyvateľov Zambie, a, samozrejme, aj moju veterinárnu prax v tejto časti sveta,“ spomína Jeřábek.

Pozornosť návštevníkov výstavy pútajú farebné ženské odevy sári a chitenge, šperky z drahých kameňov, zo slonoviny a sloních vlasov, plastiky zo vzácnych drevín, typické hudobné nástroje, pletené košíky, hračky, zbrane. Zaujímavosťou sú aj artefakty z africkej prírody ako preparát hlavy nebezpečnej tigrej ryby, koža z hada pytóna a leoparda, mucha tse-tse či najväčší kokosový orech na svete coco de mer. Nechýba ani prezentácia rôznych pomôcok, ktoré Jeřábek používal počas svojej veterinárnej praxe.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM