Správy

Zamerali sa na mauzóleum v Horných Obdokovciach: Čo odhalil výskum pamiatky?

Výskum mauzólea rodiny Stummer odhalil nové zistenia. Pozrite si, čo všetko sa podarilo zistiť.

Ilustračný obrázok k článku Zamerali sa na mauzóleum v Horných Obdokovciach: Čo odhalil výskum pamiatky?
Zdroj: Pamiatkový úrad SR

Mauzóleum rodiny Stummer v Horných Obdokovciach v okrese Topoľčany patrí medzi stavebné pamiatky z obdobia secesie na Slovensku.

Dôležitý výskum

V roku 2021 uskutočnili komplexný reštaurátorský výskum interiéru a exteriéru objektu, ktorý priniesol nové poznatky. Informoval o tom Pamiatkový úrad SR na webovej stránke. Reštaurátorským výskumom mauzólea sa podarilo identifikovať pôvodnú koncepciu nielen stien interiéru, ale aj všetkých jeho prvkov.

Reštaurátorský výskum spolu s umelecko-historickým výskumom priniesli informácie o vzniku a priebehu stavby a taktiež o jej výtvarnej výzdobe a zachovanom mobiliári.

„Na základe získaných informácií je možné interiér a exteriér mauzólea reštaurovať do pôvodnej podoby v súlade s jeho pamiatkovými hodnotami a požiadavkami ochrany pamiatkového fondu,“ uviedol Pamiatkový úrad SR.

Prečítajte si tiež

Kroky k obnove

Z dôvodu narušeného stavebno-technického stavu stavby mauzólea na podnety a požiadavky Krajského pamiatkového úradu Nitra podnikla obec Horné Obdokovce ako vlastník mauzólea kroky smerujúce k jeho obnove.

Vzhľadom na charakter stavby je nevyhnutné obnovu tejto kultúrnej pamiatky vykonať reštaurovaním.

Komplexný reštaurátorský výskum interiéru a exteriéru objektu finančne podporili z dotačného systému Ministerstva kultúry SR z programu Obnovme si svoj dom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM