Rastislav Búgel Správy

Unikátny vírnik z Topoľčian: Časť jeho výroby chcú tvorcovia preniesť do Číny

Na výstave Aero-Expo v Nitre predstavuje JokerTrike, s. r. o., Topoľčany svoj vírnik. Jedná sa o konštrukčne jednoduché lietadlo, ideálne na športové a rekreačné účely.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny vírnik z Topoľčian: Časť jeho výroby chcú tvorcovia preniesť do Číny
Zdroj: JOKERTRIKE,s.r.o.

Spoločnosť začala na jeho vývoji pracovať v roku 2012 spolu s nemeckým partnerom MST, v tomto roku je plánovaná certifikácia vírnika v DULV. V krátkom čase ho čakajú testovacie lety. „Absolvoval testy v Nemecku, ďalšie ho čakajú na letisku v Partizánskom,“ povedal konateľ spoločnosti Jindřich Záhumenský.

Prvé stroje by mali byť v predaji do konca tohto roka. Cena vírnika by sa mala pohybovať od 70 000 eur.

Záujem prejavili odberatelia zo Slovenska, ale aj z USA, Kanady či Číny. V čínskom meste Xian výrobca predstavil tento ultraľahký dvojmiestny stroj podobný helikoptére v októbri minulého roka na leteckej výstave CIGAG. Záujem o spoluprácu tu prejavilo niekoľko firiem, preto spoločnosť uvažuje presunúť časť svojej výroby v budúcnosti práve do Číny.

Nosná konštrukcia vírnika zvarená z oceľových trubiek zabezpečuje pri nízkej hmotnosti vysokú pevnosť a bezpečnosť konštrukcie. Pri výrobe chvostovej časti a kabíny boli použité kompozitné materiály zo sklenených a uhlíkových vlákien sendvičovej konštrukcie. Na vzlet potrebuje stroj vážiaci 270 kilogramov 70 metrov, na pristátie 0 až 5 metrov. Obsah nádrže je 78 litrov, na jednu nádrž doletí vírnik zhruba 500 kilometrov. Výkon motora je 130 konských síl.

Môže vás zaujímať:

Po Aeromobile prichádza ďalší lietajúci unikát z nášho regiónu: Joker Gyrocopter patrí medzi elitu

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM