Katarína Jankeje Rôzne

Topoľčianska psychologička otvorene: S týmito problémami sa na mňa ľudia obracajú najviac!

Pracuje v ambulancii klinickej psychológie, kde sa venuje deťom i dospelým. Zisťovali sme, s akými problémami ju najčastejšie vyhľadávajú Topoľčanci. Prečítajte si rozhovor s Dagmar Zitovou.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčianska psychologička otvorene: S týmito problémami sa na mňa ľudia obracajú najviac!
Zdroj: Dnes24.sk

Dagmar Zitová po ukončení štúdia svoju kariéru začínala na Okresnej pedagogicko-psychologickej poradni, neskôr sa s ňou mohli pacienti stretnúť v topoľčianskej nemocnici. Od roku 1996 pracuje v Ambulancii klinickej psychológie, kde v súčasnosti pomáha dospelým i malým pacientom. My sme sa s ňou porozprávali o jej ceste k profesii psychologičky, ako aj o problémoch, ktoré trápia jej pacientov najčastejšie.

Prečo ste sa rozhodli stať sa psychologičkou?

S psychológiou som sa stretla prvý raz na gymnáziu, kde ma zaujala. Chcela som sa o nej dozvedieť viac. Videla som v nej možnosť ako pomáhať ľuďom hľadať spôsob riešiť ich problémy, ťažkosti aby bol ich život šťastnejší, zmysluplnejší.

Čo by ste robili, ak by ste ňou neboli?

Mám rada svoju prácu, preto mi je ťažké povedať, čo iné by som robila. Ale určite by to bola profesia, ktorá by bola spojená s pomocou ľuďom.

Čo je na vašej práci najnáročnejšie?

Práca psychológa je náročná v tom, že denne rieši problémy iných. Kontakt s pacientom, ktorý má problémy si vyžaduje empatiu, ale vyžaduje si aj určité odosobnenie, aby sme mu pomohli. Stretávate sa s ľuďmi, korí prežili traumatické udalosti ako je strata dieťaťa alebo inej blízkej osoby. V týchto situáciách je odosobnenie sa určite náročné.

Ako sa človek s psychickými ťažkosťami dostane k psychológovi? Po odporúčaní iného špecialistu, či vás ľudia navštevujú z vlastnej iniciatívy?

Na vyšetrenie sa dostane na odporúčanie praktického lekára, či už pre deti alebo dospelých, alebo na odporúčanie špecialistu. Veľakrát prídu však ľudia sami. Vyšetrenie u klinického psychológa musia absolvovať podľa zákona aj žiadatelia a držitelia zbrojného preukazu. Mám certifikáciu na dopravnú psychológiu, takže na ambulanciu prichádzajú aj vodiči, ktorí pre svoj výkon potrebujú vyšetrenie psychickej spôsobilosti, ale aj vodiči, ktorí sa podrobujú odbornému poradenstvu (šoférovali pod vplyvom alkoholu).

Máte pocit, že v porovnaní s minulosťou potrebuje viac ľudí vašu pomoc?

Áno, v porovnaní s minulosťou je viac ľudí, ktorí vyhľadávajú pomoc psychológa. Nárast psychických problémov súvisí so súčasnou dobou, psychický tlak na ľudí je dnes veľmi veľký. Zároveň treba povedať, že ľudia dnes k návšteve psychológa alebo psychiatra majú iný názor, nemajú voči návšteve také predsudky, obavy ako to bolo v minulosti.

Aké problémy trápia vašich pacientov najčastejšie?

U dospelých ľudí sú to najmä úzkostné poruchy, depresia, kde je často nutná farmakologická liečba a súčasne prebieha psychoterapia. Ďalej sú špecifické fóbie, psychosomatické ťažkosti ale aj problémy s narušenými partnerskými, rodinnými vzťahmi.

Na ambulanciu prichádzajú rodičia, kobrí nezvládajú výchovu svojich detí. Snažím sa pomôcť deťom so psychosomatickými ťažkosťami, fóbiami riešiť narušené vzťahy rodičia – deti, pomôcť deťom, ktoré riešia svoje problémy sebapoškodzovaním.

Môže si človek vážnejšie psychické problémy spôsobiť sám svojím štýlom života, prácou?

Ako som už uviedla súčasná doba, psychický tlak, veľký stres, ktorému sú ľudia vystavení v práci alebo v osobnom živote, existenčné problémy, finančná neistota, strata práce sú často spúšťačom psychických problémov.

Kedy by ste niekomu odporučili vyhľadať pomoc psychológa?

Mal by to urobiť vtedy, keď pociťuje rôzne psychické problémy, ktoré ho v jeho živote obťažujú. Ide napríklad o úzkosť, smútok, obavy, rôzne strachy či telesné ochorenia, ktoré sú spojené s psychickými problémami.

Internet umožňuje získať ohromne veľa informácií, ale nie všetky sú správne. Chodia k vám na vyšetrenie ľudia, ktorí si najskôr pozrú na rôznych internetových stránkach príznaky a sami sa podľa nich „diagnostikujú“?

Stretávam sa s tým, že ľudia hľadajú informácie, odpovede na svoje problémy na internete. Ale v mnohých prípadoch, najmä u úzkostných ľudí to ich problémy ešte môže zhoršiť.

K vašej práci určite patrí aj stres. Ako proti nemu bojujete?

Snažím sa „vypnúť“, keď prídem z práce posedieť si chvíľu na terase, alebo sa venovať fyzickým aktivitám, cvičeniu. a raz za čas si dopriať víkendový pobyt spojený s pobytom v prírode, wellness.

Čo najradšej robíte, keď „nerobíte“, čiže keď nepracujete?

Rada si prečítam dobrú knihu, zájdem do divadla, pracujem v záhrade pri dome. Rada skúšam nové recepty, posedím si s priateľmi a známymi.

Foto: Dagmar Zitová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM